tirsdag 9. juli 2024

Amiens, Hauts-de-France, France

 

Amiens er en historisk kanalbyen i Nord-Frankrike. Den er nok mest kjent for sin historiske betydning, spesielle arkitektur og kulturelle attraksjoner. Amiens katedralen (Cathédrale Notre-Dame d'Amiens) er en av de største og mest imponerende gotiske katedralene i Frankrike, anerkjent for sin intrikate fasade og ruvende spir. Det ble fullført på 1200-tallet og står på UNESCOs verdensarvliste. Katedralen er og kjent for de originale middelalderske glassmalerier.

Amiens ligger nær Somme-slagmarkene, knappe 120 km. nord for Paris. Slaget ved Somme i 1916 var et av de største slagene under 1. verdenskrig. Her døde 1,2 millioner soldater (600.000 tyske, 400.000 britiske og 200.000 franske soldater). Over alt i dette området står det minnesmerker som hedrer de som kjempet og døde.

Forfatteren Jules Verne var fra Amiens. «Maison de Jules Verne» er i dag et berømt museum dedikert til hans liv og litteratur.  I det  huset han bodde i og finnes det mange gjenstander som knyttes til hans fortellinger.

Langs et imponerende kanalnettverk fines det flere flytende hager (såkalte «Horttillonnages»). Disse hagene, som er et fristed for dyreliv og  et fredelig sted for byens befolkning,  Dette kan kansje best utforskes med båt?

Alle byer som har fostret kjente personligheter har knyttet navnet deres til noe positivt for nærmiljøet. I Amiens er dette «University of Picardy Jules Verne».

Amiens var lenge kjent for en stor tekstilindustri. I dag er byen også kjent St-Leu-distriktet, et pittoreske byområdet er kjent for sine fargerike hus, livlige barer og restauranter langs kanalene. Det er et populært sted for både lokalbefolkningen og turister – eller kanskje ta et besøk på  Musée de Picardie, som har en omfattende kunst- og arkeologisamling.

(Bilder er underveis)