mandag 8. juli 2024

Metz, Grand Est, Mosel, France

 


Metz ligger langs Moseldalen, nordøst i Frankrike. Byen er kjent for sin rike historie, arkitektoniske arv og kulturelle betydning.

Metz var opprinnelig en keltisk landsby, bosatt av den keltiske Mediomatrici-stammen. Da romerne inntok landsbyen og etablerte en romersk bosetning som fikk navnet «Divodurum Mediomatricum». I middelalderen var Metz en fremtredende by i Det hellige romerske rike og den ble da en fri keiserby. Den ble da et betydelig senter for handel og kultur i denne perioden. Byen har skiftet tilhørighet flere ganger, spesielt mellom Frankrike og Tyskland. Dette har påvirket dens kultur og arkitektur. Den ble returnert til Frankrike i 1918 etter første verdenskrig.

«Saint-Étienne-katedralen» eller «Metz-katedralen» er kjent som en av de høyeste gotiske byggverk i Europa og den har en samling med glassmalerier som er laget av Marc Chagall. «Gare de Metz-Ville» er sentralbanestasjonen. Den ble bygget under den tyske okkupasjonen og regnes som et arkitektonisk mesterverk. «Imperial Quarter» ble også bygget under den tyske okkupasjonen. Her står de storslåtte bygningen langs de brede avenyene for dette var den gamle paradegaten. Slike finnes i flere tyske byer (som f.eks.  Weimar i tidl. DDR).

I Metz arrangeres det årlige musikkfestivaler og Arsenal Concert Hall er et kjent sted for klassisk musikk. Museet «Centre Pompidou-Metz» er en filial av Pompidou senteret i Paris, og dette er et stort museum for samtidskunst som tiltrekker seg internasjonal oppmerksomhet. Metz har også fått betegnelsen «Ville Jardin» som omtrent betyr «Hagebyen». Det skyldes alle de store grønne områdene inne i bykjernen

Metz en by som blander sin historie med moderne liv, noe som gjør den til et fascinerende reisemål for besøkende. Og hvis du har det travelt så går det TGV hurtigtog til Paris og flere andre store franske byer

(Bilder er underveis)