tirsdag 2. juli 2024

Verneuil Marne, Grand-Est, Champagne, France


Vernuil er et navn som brukes om flere steder i Frankrike. Verneuil-sur-Avre er en historisk by i Normandie, Verneuil-en-Halatte er en kommune i Hauts-de-France-regionen og  Verneuil-sur-Seine er et område i Île-de-France-regionen - og så har vi den byen ensom heter Verneuil Marne og som ligger ved Marne elven i regionen Grand Est midt i Champagne distriktet. Huset er eid  av den lokale Champagne produsenten David Piot.



Historien om Verneuil refererer ofte til Slaget ved Verneuil, men det er Verneuil-en-Halatte som ligger drøyt 11 mil vest av Vernuil  Marne. Dette slaget fant sted den 17. august 1424 under Hundreårskrigen mellom England og Frankrike. I dette slaget ble den engelske hæren ledet av John, hertug av Bedford, og den franske hæren ledet av Constable of France, Charles d'Albret. Til tross for at de engelske  styrkene var tallmessig underlegne, klarte de å oppnå en overveldende seier over de franske og skotske styrkene. Dette slaget var et betydelig nederlag for Frankrike, og det svekket deres stilling i konflikten. Etter denne seieren kunne England styrke sin posisjon i Normandie-regionen, som var et strategisk viktig område for alle parter i konflikten.



«Hundreårskrigen» var en langvarig konflikt mellom England og Frankrike på 1300- og 1400-tallet. Det var en tid med betydelig politiske, militære og kulturelle endringer i Europa, og det hadde en dyp innvirkning på både England og Frankrike. Verneuil Marne ligger og i nærheten av en enda mer berømt slagmark - ved Verdun, der 300.000 soldater døde og 400.000 ble såret under 1. verdenskrig. Det tilsvarer tapstallene under invasjonen i Normandi under 2. verdenskrig. Langs den gamle hovedveien mellom Reims og  Verneuil ligger det flere gravplasser og krigsmonumentet.



Navnet Verneuil Marne kommer delvis fra elven Marne som renner gjennom området. Verneuil dalen er en del av det berømte champagne-distriktet i Frankrike. Champagne fra Marne-dalen, inkludert Verneuil, er kjent for sin høye kvalitet og særegne smak. På vinmarkene i området dyrker hovedsakelig de tre druene som er tillatt i champagneproduksjonen, Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Som en del av Champagne-regionen spiller Verneuil en viktig rolle i produksjonen av høykvalitets champagne, og ligger i et flott landskap med mye historie og kultur. Jordsmonnet for dyrking av vindruer er viktig for kvaliteten på druene. På vinmarkene langs Rhinen er det mye skifer, leire, kvarts og sandstein. I Moseldalen er det  mest skifer og kvartsholdig jord. I Champagne-regionen er jordsmonnet mer kalkholdig og består av kritt og leire. Siden druene kan dyrkes på langstrakte flate terreng er det mye enklere å gjennomføre en mekanisert innhøsting ved hjelp av spesialkonstruerte traktorer.



Andre byer som er kjent for sin Champagne er Reims som produserer merker som «Veuve Clicquot», «Tittinger» og «Ruinart» - og som er kjent for sin enorme katedral. Epernay som er kjent for merkene «Moët & Chandon» og  «Mercier». Byen Ay som er kjent for produksjon av «Bollinger» og «Ayala»,. Verzenay og  Verzy er de 2 byene som dyrker verden beste Pinot Noir druer og Chouilly som er en liten landsby som er kjent for å produsere noen av de beste chardonnay-druene som brukes til å lage champagne, spesielt i Grand Cru-området Côte des Blancs.


Verneuil er ingen turistby, men den ligger som sagt midt i Champagne distriktet og det er mulig å leie huset til David Piot  - så dette  i seg selv burde vel være grunn nok til å stoppe opp her.