søndag 5. juli 2015

Dessert des Agriates

 
 
 
Området som kalles "Agriater ørkenen" er i dag et enormt ingenmannsland, men slik har det ikke alltid vært. Før 1. verdenskrig var dette et meget fruktbart jordbruksområde med stor produksjon av sau og geit. Under krigen gikk man til slutt "tom" for soldater og da ble alle mennene i dette området kommandert ut som rekrutter. Jordbruksområdene ble fraflyttet og raskt overgrodd av busker og krattskog, men restene etter de gamle sauefjøsene i stein - som kalles "Pagliaghju" på det lokale korsikanske språket - står der enda. Selv om gårdene forfalt ligger det fortsatt milevis med gamle veier inne i dette øde området.

Disse områdene benyttes til rideturer, terrengsykling og motoriserte ekspedisjoner med store spesialbygde terrengbiler. I bygdene rundt ørkenen finnes det knapt en vanlige bil med normal bakkeklaring, her er det Range Rover og Land Cruiser som selger best. Å organisere ulike typer turer i dette området ser ut til å være en viktig ekstra inntektskilde for de som er lokalkjent i området.

For de motoriserte er det og en 40 km. lang kyststripe bestående av lune bukten og kritthvite sandstrender. For å komme ut til denne må man enten disponere en båt eller et firehjulsdrevet kjøretøy. Helt ytterst ved havet ligger stranden Plage de Salenccia. Veien ut hit minner mer om et utørket elveleie enn en kjørbar bilvei. Sørg for god bakkeklaring og nok drivstoff på bilen før du legger ut på denne strekningen. Veien ender opp på en stor gruslagt parkeringsplass og derfra må du gå noen meter for å komme ned til stranden, som nok er en av de fineste hvite uberørte sandstrendene du finner på hele Corsica.