onsdag 8. juli 2015

Port de Centuri


Den lille havnebyen Port de Centuri ligger på vestsiden av Cap Corse. Havnen ligger godt beskyttet bak øyen Ilot de Capese og en smal kort molo som strekker seg ut fra innseilingen. Dette er en liten skjermet havn som i hovedsak brukes av lokale fiskere. Størrelsene på båtene et regulert slik at de ikke kan være større enn 10 meter lange og dybden inne i havnebassenget er bare 4 meter. Dermed blir ikke havnen eller de nærliggende strendene invadert av overdådige luksusbåter - og de lokale fiskerne har fått beholde den lille havnen for seg selv. På tross av de små forholdene ved Port de Centuri er byen berømt for sitt mottak av blekksprut og store mengder hummer.

Byens lille (og eneste) hotell ligger like ved havnen, og det er langs disse bryggekantene du finner de gode fiskerestauranter. Disse er berømte for sin tilberedning av imponerende hummer måltid. Antall restauranter står ikke i stil til verken størrelsen på hotellet eller til byens faste befolkning, så her får de besøk av sultne kunder fra mange andre steder langs Cap Corse. 


Den lille byen har en meget original bebyggelse og her er det mange titalls år siden det har blitt bygget noe nytt. Selv om du ser byen fra hovedveien er det ikke uten videre enkelt å finne veien ned.  Merkingen er nokså tvilsom og det slår en at de lokale kanskje ikke vil ha så stor trafikk på de smale veiene. Når du endelig finner den riktige veien  er den smal, svingete og nesten uten møteplasser. Fordelen - som du på dette stadiet kanskje ikke vet noe om - er at det faktisk finnes enda en vei og at de lokale har utviklet en ganske praktisk ordning. Den ene veien brukes på vei ned og den andre benyttes på vei opp. Problemet er bare at dette ikke er merket på noen måte, men på den andre siden ser det heller ikke ut som om noen bryr seg. Det kan se ut som om de innfødte ikke ser noe poeng i å henge opp slike skilt når de allerede vet hvordan det fungerer.


Port de Centuri har lagt her siden tidlig på romertiden og selv om de fleste av sporene fra den tid nå har forsvunnet er dette en av de mest sjarmerende små havnebyene på Corsica. Det er det lokale miljøet og de lokale menneskene som dominerer her. Setter du deg ned på en av de små barene langs havnen så observerer du ganske raskt at det ikke er noen som løper rundt eller på andre måter ser ut for å ha det travelt. Her går tydeligvis livet i sitt eget komfortable tempo. 

På fjellet over byen ligger det enda en liten sjarmerende by. Den heter Canelle og er helt bilfri. Denne lille byen ligger og i det som er den desidert minste kommunen på Corsica. Ved siste folketelling i 2010 var det faktisk bare 48 innbyggerne i hele kommunen. Dette lille miljøet består i hovedsak av lokale bønder som ikke produserer kanel ("Canelle"), men som heller har spesialisert seg på lokal vinproduksjon.