onsdag 8. juli 2015

Nonza

  
 
Nonza er en spennende liten landsby som ligger ytterst på en høy klippe på vestsiden av Cap Corse. På klippene høyeste punkt står det et paolisk vakt tårn fra 1760. Dette er stedet der en enkelt mann med navn kaptein Casella helt alene utkjempet et formidabelt slag mot hele den franske hæren i 1768. Det er vel unødvendig å si at denne stridskyndige kaptein Casella siden den gang har vært byens store helt.

I dag er det er liten sjarmerende "hippie restaurant" der slaget stod. Den eneste som jobber her har lang hestehale, går barbent i fargerike klær fra 1980 tallet og nynner uavbrutt på gamle og kjente melodier fra Woodstock. Restauranten ligger like under toppen av fjellet og fra denne posisjonen forstår man at kaptein Casella påtok litt av en jobb da han nektet å innordne seg etter de franske soldatene. 


Like under fjellet som byen ligger på ser man ruinene etter flere små og nedlagte gårdsbruk. Her har de lokale bøndene drevet med osteproduksjon og med fiske. Det som derimot fanger blikket er den enorme sandstranden med grå sand. Kikker man nøye etter ser man at denne stranden er dekorert med noen små mini geoglyfer, det er mange figurer og tekster som er lagt opp med hvite steiner på den grå sandflaten.Når man står oppe ved tårnet og kikker ut over landsbyen så domineres bildet av grå skifertak. Et bygg stikker seg ut - det er den oker malte fasaden på den barokke Saint Julie kirken fra 1500 tallet. Like ved ligger det en liten bar under de store trærne - her samles de lokale til en espresso eller et glass lokal vin.