torsdag 9. juli 2015

Erbalunga


Erbalunga representerer det du ikke tror du finner på Corsica. Som på nesten hvert eneste nes rundt hele Corsica står det karakteristiske genovesiske vakttårn. I Erbalunga finner det også et slikt. Tårnet ligger ytterst på et lite nes og det ser nesten ut som det er i ferd med å synke i havet. Innenfor dette tårnet finnes det en liten naturlig havn som er blitt bygget ut over hundrevis av år. Det spesielle er at alt er bevart slik det ble bygget.

I løpet av hele denne tiden har man bare greid å bygge en bryggekant på ca. 50 meters lengde, men dette var nok til at Erbalunge i årtier var den viktigste og mest trafikkerte havnen nord på Corsica. Husene innenfor den gamle moloen var i generasjoner brukt om handelshus og lagerbygg før de ble bygget om til boliger. Utvendig er alt slik det var den gang husene ble bygget.  I dag er en del av disse gamle husene også bygget om til restauranter. 



Det var flere innbyggere i Erbalunga som emigrerte til Amerika og til de karibiske øyene. Han som fikk bygget det største huset i byen var en av disse. Calisti var militærlege under Napoleon III og rakk akkurat å bygge et hus som han kalte «Palazzo Americani» før han emigrert til den Dominikiske Republikk. I følge rykte giftet han seg der med en Creolsk prinsesse. Om det stemmer vet man ikke sikkert, men det man med sikkerhet vet er at han ble styrtrik på sine sukkerplantasjer. Calisti familien kom ikke så ofte på besøk til «Palazzo Americani» på Corsica, men de passet hele tiden på at huset ikke forfalt. På folkemunne skiftet huset sakte men sikkert navn til «Casa Calisti» mens det stod tomt.

På sluttet av 1980 årene oppdaget Pieri familien stedet og de ble overstadig forelsket i både huset og resten av den lille byen. De kjøpte "Casa Calisti" for å bygge det om til en mer moderne privatbolig, men etter noe måneder fant de ut at de skulle endre på byggeplanene og heller ominnrede huset til et nymotens «boutique hotel», det første av sitt slag på Corsica. Etter 10 år med restaureringsarbeid åpnet endelig det nye hotellet i 1990. Navnet var nå endret til «Hotel Castel Brando». Man kan ikke besøke Erbalunga uten å få med seg minst en natt på dette spesielle hotellet.


Det første man gjør når man kommer til Erbalunga er å ta en tur gjennom de mange og trange smugene mellom husene som ligger ned mot havnen. I sommermånedene er byen helt bilfri og da flytter alle restaurantene ut på gaten. Den mest kjente restauranten i byen heter "Le Pirate" og ligger helt nede i vannkanten. Den har for øvrig en stjerne i Michelin guiden og vil du spise her må du bestille bord i god tid.

…og hvis du nå fortsatt lurer på hvor navnet Brando kommer fra så var det byens mektigste handelsmann. Han styrte handelen på havnen og ble etter hvert den mektigste personen i bybildet. Det sies at det er takket være hans omtanke (og en god slump med penger) at denne lille byen overlevde historien uten å bli ødelagt.