fredag 3. juli 2015

Ajaccio

 
Byen er i dag hovedstad på Corsica, men slik har det ikke alltid vært. Opprinnelig var hovedstaden Corte (se egen beskrivelse) som ligger oppe i fjellene, omtrent midt på øyen. Det var her den korsikanske motstandsbevegelsen hold til og det var her de fleste og mest avgjørende stridighetene rundt frigjøringen fant sted. Men så var det slik at en av Europas mest berømte generaler ble født i Ajaccio - denne lille mannen med den snåle hatten på snei og den ene armen innenfor uniformen - Napoleon Bonaparte.


Familien hans kom egentlig fra La Spezia området i Italia, men bosatte seg på Corsica lenge før Napoleon ble født. Senere flyttet familien videre fra Corsica til fastlandet. Familien var av lavadel og faren hadde visstnok et frynsete rykte, men han fikk likevel sønnen inn på militær akademiet. Napoleon ble general som 24 åring og døde på St. Helena bare 52 år gammel - og han var bare 1,5 meter høy. Etter at Napoleon kom til makten i 1811 bestemte han egenrådig at hovedstaden på Corsica skulle flyttes fra fjellene og ned til sin egen fødeby ved kysten. Etter den tid besøkte han bare Ajaccio ved 2 senere anledninger. I dag er Ajaccio den største byen på Corsica, mens Corte har bevart sin status som universitetsby.

Napoleon Bonaparte ble født i en smal bakgate midt i Ajaccio og døpt i kirken som ligger vegg i vegg. I dag er det gamle huset der han bodde omgjort til et lite beskjedent museum. Man har forsøkt å beholde huset slik det var da han bodde her. Det er nesten påfallende at en person som har satt så tydelige spor i den Europeiske historien bare er blitt «belønnet» med et lite beskjedent museum i en trang bakgate. Det virker nesten som om korsikanerne setter større pris på sine lokale frihetskjempere enn på han som til slutt ble utnevnt 2 ganger til Frankrikes president. 


Dagens Ajaccio er fortsatt en trang by med høye hus som omkranser de smale gatene. Den har opp gjennom tidene hatt en viss militær strategisk betydning. Byens forsvarsverk er bygget rundt det genovesiske vakttårnet og er fortsatt definert som et militært område. Mellom byen og havet er det en lang hvit sandstrand som benyttes av både innfødte og tilreisende. I enden av den lengste avenyen er det en stor åpen plass med utsikt over byen i den ene retningen og over havet i den andre retningen. Her står det en mektig bronsestatue av en general på hans hest. Du kan jo gjette hvem det skal forestille… ….