søndag 18. juni 2023

Bergsbotn, Senja, Troms og Finnmark, Norway

Like før man kommer ned til Bergsbotn - der den nasjonale turistveien svinger 180 grader - står det en spesiell konstruksjon på toppen av et stup. Det er en 44 meter lang plattform som bare er festet i fjellet på midten og strekker seg ut over terrenget i to retninger. Dette er enda en av Statens Vegvesen sine mange spesielle bidrag langs den nasjonale turistveien på Senja.

Mot vest peker den mot storhavet og bygda Bergsbotn. Mot øst stikker den ut i rommet mellom elvedalen og fjellet Hesten. Utkikkspunktet ligger 105 meter over havet.


Hele denne 44 meter lange konstruksjonen er 4 meter bred og bare 10 cm tykk. Både de langsgående stålbjelkene og tregulvet  av lerk har samme dimensjon. Formen med horisontale og bølgende deler av golvet forsterker plattformen og gjør det mulig med utstikk i begge retninger – henholdsvis 6 og 8 meters over terrenget. Den bølgende delen av konstruksjonen gjør at man får følelsen av at den balanserer helt ute på kanten av stupet.


Fjellene rundt fjorden har den karakteristiske formen med høye hengende U-daler mellom spisse tinder. Det er ikke mange fastboende i Bergsbotn og fortsatt er nok fiske den viktigste næringen. Rundt år 2000 var det 120 innbyggere, i dag er dette mer enn halvert. 

Og hvis du lurte på hvorfor denne konstruksjonen ble bygget akkurat her så er det fordi utsikten mot fjorden er så formidabel at til og med Statens Vegvesen fant det fornuftig å sette oppe ett utkikkspunkt akkurat på dette stedet….