fredag 16. juni 2023

Abisko, Norrbotten, SwedenAbisko Östra Stasjon

Det er 2 steder som heter Abisko, det er Abisko Östra og Abisko Tourist - begge ligger på  den svenske siden av Malmbanen og mellom Abisko nasjonalpark og innsjøen TorneträskAbisko er et godt utgangspunkt for turer inn i nasjonalparken. Man kan og gå den gamle rallarveien fra Abisko mot Norge. Vil man gå hele den strekningen så er den 55 km lang og strekker seg fra Abisko Östra til Rombaksbotn i Norge. Der, innerst i Romsbaksfjorden, var det engang en lite bygd. Nå er alt fraflyttet. Rallarvegen ble brukt til transport av utstyr og forsyninger for de over 6.000 menneskene som bygde Malmbanen.


Del av Rallarvegen

På denne rallarvegen, like vest for Abisko, ligger en liten stille gravlund med hvite kors mellom de kortvokste fjellbjørkene. Dette er en gravplass for rallarer som døde av utmattelse eller sykdom, eller av ulykker, som inntraff under byggingen av Malmbanen. Her ligger graven til sjefsingeniøren for bygging av Malmbanan, Axel Granholmen. Hans ønske på dødsleiet i 1954 var å bli begravd her, sammen med alle sine rallare. Her er den mytiske kvinnelige kokken Svarta Bjørn gravlagt og her ligger den unge ingeniør praktikanten som var så nervøs at han tok sitt eget liv i frykt for at hans beregninger for bygging av tunnelene langs banen ikke skulle stemme.


Den gamle gravplassen ved  Torneträsk 

Abisko nasjonalpark er kjente for sin uberørte natur. Det er flere turruter gjennom nasjonalparken og en av disse er den 440 km. lange «Kungsleden» som er en av Sveriges mest populære langturer. Fra denne ruten kan man i godt vær se Sveriges høyeste fjell, Kebnekaise (2.096 moh.), på nært hold. Den klare himmelen og minimale lys forurensning gjør Abisko til et ideelt sted for å oppleve nordlyset


Torneträsk

I Abisco kan du finne overnattingsmuligheter i flere prisklasser, fra det dyre høyfjellshotellet til billige hytter og ungdomsherberge. De fleste som kommer hit går i fjellsko og med ryggsekk. Hvis du planlegger en tur til Abisko, anbefales det å sjekke værforholdene 99og retningslinjene for nasjonalparken7 før du drar dit. Abisko er tilgjengelig både med tog og bil. Veien (E10) mellom Narvik og Kiruna går like forbi Abisko.