Senja ligger nord for Lofoten og Vesterålen i Nordland fylke og vest for Tromsø i Troms og Finnmark fylke. Dette er den nest største øya i Norge, etter Hinnøya som ligger innerst i Vestfjorden.
Senja har en rik historie som strekker seg tusenvis av år tilbake. Her er det arkeologiske funn av bosetning fra steinalderen. Øya har vært bebodd av samer i generasjoner, men den har og vært et knutepunkt for flere andre kulturer.
Vikingene drev utstrakt handel herfra. Fiskeri har alltid vært en viktig næringsvei for både fastboende og tilreisende fiskere. I perioden fra 1800 til 1900 økte fiskerinæringen betydelig, og Senja ble landskjent for sine fiskeforekomster.
I dag er det fortsatt et godt fiskeri rundt Senja, men nå er øya også et populært turistmål. På øyas vestside er det spektakulære fjellandskap, fjorder med hvite strender og flere små fiskevær. Historien om Senja er et godt eksempel samspillet mellom menneskene og naturen.
Ånderdalen nasjonalpark ligger sør på Senja og er en av Norges 47 nasjonalparker. Den ble opprettet i 1970 og utvidet i 1975 og 2004. Nasjonalparken dekker et område på rundt 135 km2 og er et viktig verneområde for å bevare naturen og mangfoldet på Senja. I både nasjonalparken og de omliggende naturreservatene har det vært viktig å bevare den samiske kulturen. Den nasjonale turistveien som går langs kysten av Senja starter like ved Ånderdalen nasjonalpark.