tirsdag 20. juni 2023

Tungeneset, Senja, Troms og Finnmark, Norway

«Rampen» i fint vær

Tungeneset ligger på vestsiden av Senja, rett nord for Mefjordvær  og ytterst i den 4 km. lange Steinsfjorden. Innerst i fjorden ligger den lille bygden med samme navn. Fjorden er omkranset av fjell og den høyeste toppen er Luttind (759 moh.). Tungeneset er kjent for sin geologi. Her finner du majestetiske klipper og fjell som stuper ned i havet. Fra Tungeneset har man utsikt mot de omkringliggende fjellene.


Tungeneset-monumentet er et minnesmerke over de soldatene fra Senja som mistet livet under 2. verdenskrig. Monumentet minner om en viktig del av Senjas historie.


Vegvesenet har laget en rampe fra rasteplassen og ned til svabergene ytterst på neset. Været kan være dramatisk og i 2019 ble rekkverket ned til sjøen knust under en vinterstorm. I 2020 ble en turist tatt av bølgene. Han han ble reddet på land av en forbipasserende som så så hva som skjedde. Under en storm vinteren 2023 ble en hobbyfotograf tatt av bølgene da han skulle ta bilder i uværet. Han ble funnet omkommet etter 30 minutt i sjøen. Bildet fra ulykkesstedet viser hvilke naturkrefter som rår når uværet slår til. Bildet under er tatt av Helge Bjorli ved en tidligere anledning

«Rampen» i vinterstorm
Foto: Helge Bjorli, publ. VG 10.03.2023