fredag 16. juni 2023

Torneälven og Torneträsk, Norrbotten, Sweden



Torneälven renner gjennom både Sverige og Finland. Den har flere kilder og starter i Könkämä-fjellene i det nordvestlige Finland og danner deretter en naturlig grense mellom de to landene over en strekning på 520 kilometer.

Den renner gjennom innsjøen Torneträsk som er kjent for sitt krystallklare vann. Denne innsjøen er 70 km lang og 11 km bred og dermed en av de store innsjøene i Sverige - og den største fjellsjøen i hele Skandinavia. Mot sør grenser den til Sverige og i nord er grensen mot både Finland og den norske nasjonalparken Rohkunborri, som delvis er formet av innsjøen Torneträsk. Sjøen  ligger i en fordypning i fjellet og er skapt av en isbre for over 10.000 år siden.

Torneälven er kjent for sin ville og uberørte natur. Dette er en av de siste store elvene i Europa som fortsatt har sin naturlige form og der det bare er gjort minimale inngrep. Elven er et viktig økosystem for et mangfold av plantearter og dyreliv. Langs elven er det mange små samiske bosetninger der folkene lever i pakt med naturen. Elven har derfor en kulturell betydning, spesielt for de samiske bosetningene som har vært her i århundrer. 

Fiske har tradisjonelt vært en viktig næringsvei langs Torneälven, og elven er kjent for sine store laksebestander. Om vinteren fryser Torneälven til og ishotellet  «Ice Hotel» i Jukkasjärvi blir blir da bygget av isblokker hentet opp fra elven. Elven er et populært reisemål for friluftsliv og det er gode muligheter for kanopadling, fiske og rekreasjon langs elven - samt et eldorado for naturfotografer….