
fredag 26. desember 2008
Cernobbio (Lago d'Como), Italy

Morcote (Lago Lugano), Ticino, Swirzerland

Lugano (Lago Lugano), Ticino, Switzerland

torsdag 25. desember 2008
Locarno (Lago Maggiore)
Locarno ligger helt nord i Lago Maggiore. Byen er kanskje mest av alt italiensk på tross av beliggenheten like over grensen til Sveits, godt plassert i en halvsirkel av omliggende fjell. Området er bl.a. kjent fra åpningsscenen i James Bond filmen "The spy who loved me" der denne veldige James Bond (eller kanskje stuntmannen Rick Sylvester) først kjører på ski utfor stupet i Valle Verzasca for deretter med letthet flyr ned til sivilisasjonen i fallskjerm. Området rundt byen er et eldorado for fotturister og seværdighetene ligger på rekke og rad i fjellheimen, men James Bond treffer du neppe på. Fallskjermen ble nemlig ødelagt av en ski under det famøse hoppet og ingen stuntmannen ville derfor gjøre dette på nytt - verken før eller senere.
onsdag 24. desember 2008
Sacro Monte (Lago d'Orta), Piemonte, Italy

Sacro Monte ligger på toppen av fjellet like over Orta San Giulio. I perioden fra 1510 og frem til 1770 ble det bygget 22 kapeller til ære for Franz av Assisi her (les mer om Assisi her). I disse byggverkene finnes det ca. 900 fresker og 376 terrakottafigurer av dyr og mennesker - alle i normal størrelse. Hvert av kapellene (som ikke er små) forteller sin egen historie fra Franz av Assisi's liv. Liker man terrakottafigurer og religiøse fresker er det enda et et hellig fjell i Varello, litt lenger vest. Hvis man derimot ikke er spesielt begeistret for de bibelske fortellingene er bare utsikten over sjøen og Isola San Giulio alene verd turen opp.
Isola San Giulio (Lago d'Orta), Piemonte, Italy

Orta San Giulio (Lago d'Orta), Piemonte, Italy

Pallanza (Lago Maggiore)
Pallanza er egentlig en del av byområdet Verbania i Lombardia. Det mest spesielle ved byen er den flotte strandpromenaden og havneområdet rundt denne. Byens plassering er helt perfekt i forhold til både sjøutsikt og ikke minst kveldssol på de mange små uterestaurantene langs promenaden. Viste man ikke bedre - ville det vært lett å tro at hele byens befolkning bodde midt på denne promenaden. Like utenfor byen ligger de Borromeiske øyene og hvis man vil besøke disse går det en egen rundtur med båt. Denne rundturen går bl.a. innom byen Stresa på den andre siden av sjøen. Har du tid - så ta en stopp der også...
tirsdag 23. desember 2008
Borromeiske øyer (Lago Maggiore)
De Borromeiske øyene ligger i Lago Maggiore - mellom byene Stresa og Pallanzza. Navnet er et samlenavn for de 3 øyene Isola Superiore, Isola Bella og Isola Madre. Det var greveslekten Borremeo som på 1500-1600 tallet bygget sine imponerende palasser og flotte hager her ute. To av øyene er fortsatt i familenes eie og alle er åpne for publikum. På Isola Belle er hele havnen dekket med små boder, butikker og restauranter. Denne øye var engang en gold klippeøy, men den driftige Grev Carlo 3. Borromeo bestemte at den skulle bli en park på høyde med "Edens hage". Tonnevis av jord ble flyttet ut og parken ble realisert. Øyen har fått sitt navn etter grevens kone - Isabella. Her ligger også Pallazo Borromeo - grevefamiliens imponerende villa (eller kanskje riktigere: slott). Hagen rundt er bygget i 10 terrasser og 5 av disse er bygget som pyramider. Isola Superiore var en gang bare en hyggelig fiskelandsby. Det er den fortsatt, men nå er det bare turister som fiskes her. Isola Madre er den fredeligste av øyene og her er finnes enda en av de godt bevarte barokk-parkene til Borromeo'ene
Brunate (Lago d'Como), Italy

Bellagio (Lago d'Como), Italy

mandag 22. desember 2008
Cadenabbia (Lago d'Como), Italy

Como (Lago d'Como), Italy

Milano, Lombardia, Italy

lørdag 27. september 2008
Monte Pellegrino

Monte Pellegrino stikker 606 meter opp fra havet. Nær toppen ligger Santa Rosalia grotten. Denne er i dag bygget sammen med et barnehjem. Selve grotten er blitt en valfartskirke, for det var her hun (som er Palermos skytshelgen) oppholdt seg i bønn. Den lokale skikken er å gi gaver til Santa Rosalina. Inne i grotten finnes det derfor et utrolig utvalg av slike, flere med pålimte pengesedler. En annen lokal skikk er at unge nygifte besøker grotten for å få velsignet ekteskapet. Selve Santa Rosalia er selvfølgelig også tilstede i grotten. Hun ligger som en marmorstatue i en monter som også (ikke helt uventet) benyttes for å samle inn penger fra besøkende. Rundt omkring på fjellet finnes det også mange andre grotter og flere av disse har verdensberømte hulemalerier. I den puniske krigen tapte kartagerne Palermo til romerne og i et forsøk på å ta byen tilbake, forskanset de seg i nettopp disse hulene.
Mondello
Den lille fiskerlandsbyen ble allerede tidlig på 1800 tallet en fasjonabel ferieby og her ligger "Palermo-aristokratiets" feriehus. Det finnes nok bedre badebyer på Sicilia, men dette er stedet for dem som vil være der det skjer...
Monreale

Monreale ligger på fjellkanten bak Palermo og i utkanten av den frodige Conca d'Oro ("den gyldne dalen"). Kong Vilhelm 2 grunnla byen og den majestetiske katedralen i 1174. I følge sagnet viste Maria seg for kongen dette året og hun ba han bruke farens midler til å bygge kirken nettopp her, men sannheten er nok mer at den engelske erkebiskopen i Palermo, Walter of the Mill, var blitt for mektig for kongen og at han derfor ville bygge en kirke som var synlig fra byen under. Katedralen er bygget sammen med et benediktinerkloster og dette hadde ikke den mektige erkebiskopen kontroll over. Interiøret i katedralen er dekket av det som sannsynligvis er blant verdens beste mosaikkarbeider. Kirken er 100 meter lang og 40 meter bred - så det er i alle fall verdens største sammengengende mosaikkdekorasjon. I byens parker er det forbudt å kysse. Borgermesteren syntes det ble for mye og innførte forbud mot dette i 1997.
torsdag 25. september 2008
Palermo
Palermo er det syditalienske kaos'et satt i et (tilsynelatende) system. Byen har ca. 700.000 registrerte innbyggere, men man antar at det reelle folketallet er langt over 1 mill. mennesker. Trange gater, små smug og utrolig støyende. Parkeringsplassene eies av den som først finner dem, trafikken domineres av de som tør mest og enveiskjøringer er bare for turister. Les kartet godt før du kjører inn i sentrum - for det er slettes ikke sikkert at veiskiltene peker i riktig retning. Når du først er der må du få med deg severdighetene - og de er det flere av. Den minst kjente attraksjonen er de underjordiske katakombene. Her oppbevares over 2.000 mumifiserte lik. Disse er ikke - som i Roma - stuet vekk, men mumifisert og stilt opp for at de for alltid skal være synlige for ettertiden. Den siste som ble lagt inn her er lille Rosalina på 7 år (1941). Lignende katakomber finnes også lenger nordøst på Sicilia.
Marsala, Trapani og Isole Egardi, Sicilia, Italy
Enna
Enna ligger omtrent så midt på Sicilia som det er mulig og grekerne ga den derfor tilnavnet "Sicilias navle". Selve byen ligger på en 900 meter høy fjelltopp midt i landskapet og har en utrolig utsikt i alle himmelretninger. På en klar dag kan man se toppen av Etna i øst og konturen av middelalderbyen Erice i vest. På grunn av sin beliggenhet og forsvarsevne var dette lenge den eneste siciliansle byen i innlandet og den hadde derfor en nøkkelposisjon for de som ønsket å innta øyen. Enna hadde et så godt forsvarsverk at de arabiske sarasenerne brukte 20 år på å komme gjennom murene. Til slutt kom de inn ved å krype gjennom avløpstunnelene. Inne i byen finner du den gotiske Doumo som er restaurert i barokk stil, San Giovanni kirken med sin arabiske kuppel og Musseo Alessis med en imponerende samling oldtidsmynter. Hvert år feires påsken med et spesielt karneval i byen.
Calacibetta
onsdag 24. september 2008
Villa Romana del Casale
Den gang Diocletian var keiser i Romerriket innførte han en ny arverekkefølge. Han valgte Maximilian Hercules som sin likesinnede keiser og 2 cæcarer som skulle etterfølge dem når de hver for seg hadde regjert i 20 år. De delte Romerriket mellom seg slik at Diocletian regjerte i øst, mens Maximilian regjerte i vest. For å ha en passende tilværelse når man ble pensjonert keiser - fikk de begge bygget sine palasser i provinsen. Diocletian valgte Spalato og Maximiliam valgte Sicilia. Villa Romana del Casale var altså ment som Maximiliams "gamle-hjem". Casala var ikke noe tilfeldig valg da det nettopp var bygget vei tvers over Sicilia, gjennom Casale og fra Catania til Agregento. Desuten var dette et sted med fine jaktforhold - noe som passet for en pensjonert keiser. Palasset forsvant derimot under et kraftig jordras på 1100 tallet og forble glemt helt til man fant noen begravde søyler i 1820. Dette var jo ikke så uvanlig på Sicilia, så man startet ikke noen mer utgraving før man fant et imponerende mosaikkgulv ca. 100 år senere. Villaens har 40 rom, dekker en gulvflate på over 3.500 kvadratmeter - alle med ulike mosaikkgulv - og byggets grunnmurer er nesten helt intakte.
tirsdag 23. september 2008
Siracusa
Noto
Det var fra Noto den sicilianske opprørslederen Ducatius ledet opprøret mot grekerne i 452 f.kr. I 1693 ble byen totalt ødelagt av et kraftig jordskjelv og oppbyggingen ble sterkt preget av barokkens byggestil. Byen ble bygget opp av lokale bergarter som egnet seg godt til uthugde dekorasjoner, men desverre med dårlig holdbarhet for vær og naturkrefter. I de siste årene har det blitt utført et betydelig restaureringsarbeid for å bevare byen.
mandag 22. september 2008
Ragusa Ibla
Ragusa er en tredelt by, en moderne bydel, en barokk bydel og en middelalder del. Byen ble grunnlagt som Hybla Hereia av sikelerne. De kom fra innlandet og var på flukt fra grekerne. Byen hadde sin beste periode på 1500 og 1600 tallet, men ble totalt ødelagt av et kraftig jordkjelv i 1693. Etter dette valgte halvparaten av beboerne å bygge opp husene sine på åsryggen over den opprinnelige byen, mens den andre halvparten valgte å bygge opp igjen den gamle middelalderbyen, Ragusa Ibla. I dag er det ca. 70.000 innbyggere i Ragusa. På høyden i Ragusa Ibla står Doumo, en imponerende katetedral med fasader av Gagliardi fra 1744. Ragusa er ingen typisk turistby så her kan man få et godt inntrykk av det sicilianske hverdagslivet.
søndag 21. september 2008
Valle di Templi, Sicilia, Italy

I Valle di Templi ("Templenes dal") finner du Juno tempelet fra 450 f.kr. Dette ble bygget helt i enden av dalen og det store alteret er fortsatt godt synlig. Concordia tempelet har fått navnet sitt fra den romerske gudinnen, men man vet ikke sikkert hvilken gresk guddom dette var tiltenkt. Dette er et av de best bevarte doriske tempel fra den storgreske verden. Tempelet er spesielt godt bevart fordi det fungerte som kirke ("San Georgius kirken") i kristendommens barndom på Sicilia.
Agrigento, Sicilia, Italy

Greske Akragas gikk sammen med Syracus og bekjempet katagenerne ved Himera i 480 f.kr. På den tiden hadde Agrigento 200.000 innbyggere. De oppførte flere store tempel og var kjent for sitt hesteoppdrett gjennom stadig å vinne de olympiske rytterkonkurransene. Etter å ha blitt beseiret av kategerne i 406 f.kr. ble byen inntatt av romerne og omdøpt til Agrigentum. Byen forble under romersk styre helt til Romerrikets fall. Senere ble byen utvidet og bygget ut som oltidens akropolis, nå kjent som Valle di Templi (Templenes dal). Fra byen er det en utrolig utsikt over dalen med tempelruinene i forgrunnen og og det dypt blå middelhavet i bakgrunnen.
Erice
Erice har ca. 30.000 innbyggere og ligger bare noen kilometer fra havet, men på en 750 meter høy fjelltopp. Den trekantete middelalderbyen har trange gater med mosaikk brolegging - enkelte steder er smugene så smale at man knapt kommer gjennom. Byen var opprinnelig hjemsted for urbefolkningen - Elymerne - som dyrket fruktbarhetsgudinnen Astarte. Senere ble det Afrodite og når romerne overtok ble det Venus. Det finnes fortsatt tydelige spor fra denne historiske perioden. Bymuren kan dateres helt tilbake til 8 århundre f.kr. og den hadde bare 3 porter, Porta Spada, Porta del Carmine og Porta Trapani. Fra den sistnevnte kan man nå byens kanskje største severdighet, Castello di Venere. Denne borgen ble bygget av driftige normannere på 1100 og 1200 tallet. Kirken Chiese Matrice er bygget på 1300 tallet og av stein fra gamle greske tempel. På en overskyet dag forsvinner hele byen inn i tåken, mens man på en klar dag kan se helt til Cap Bon halvøyen i Tunis. Hver langfredag går Sicilias kanskje mest spektakulære prosessjon gjennom middelalderbyen.
torsdag 28. august 2008
Lundsneset

tirsdag 26. august 2008
Corleone, Sicilia, Italy
Riktig nok var det en mafiasjef som kom fra Corleone, men han heter Salvatore Riina. Han ble født i 1930 og da han døde i 2017 hadde han 26 livstidsdommer på seg. Han fikk tilnavnene «u curtu» (den kortvokste) på grunn av sine 158 cm, og «la belva» (udyret) på grunn av sitt ry som voldelig drapsmann. Innenfor sin egen familie var derimot hans kallenavn «capo di tutta capi» som betyr «sjefen over alle sjefer»
Koblingen mellom byen Corleone og filmfiguren med samme navn kan ha vært at Salvatore Riina i perioden mellom 1980 og 1990 satt i gang en voldelig kampanje mot både konkurrerende mafiagrupper og italienske myndigheter. Denne kampanjen kalte han «Corleonesi», noe som og kan ha bidratt til profilering av den lille sicilianske fjellbyen Corleone.
søndag 13. juli 2008
Mosterøy
onsdag 9. juli 2008
Røvær
Haugesund
tirsdag 8. juli 2008
Gismarvik
mandag 7. juli 2008
Østhusvik
fredag 4. juli 2008
Brandasund

onsdag 2. juli 2008
Bergen
Skomakeren
Sula Vestland, Norway
Florø
Måløy
Selje
Stadt
Molde
Hustadvika, Møre og Romsdal, Norway
Kristiansund
Ytrefjorden
tirsdag 1. juli 2008
Trondheimsfjorden
Trondheim
Trondheim trenger vel neppe noen nærmere forklaring, bortsett fra at de fleste trøndere fortsatt tror at de bor i landets første hovedstad. Muligens landets første geistelige hovedsete i perioden fra 1152 til 1533. Noe av årsaken til dette sies å være at Olav den Hellige falt ved Stiklestad, men det var nok Avaldsnes i Rogaland og ikke Trondheim som var landets første politiske hovedstad. Her strandet også Torfinn Karlsefni etter ferden fra Leiv Eiriksson i Vinland, Håkon Håkonsen bodde her før han flytte til Bergen i 1217.
Bakklandet i Trondheim er det området som ligger langs østsiden av Nidelva, mellom Bakke bru og Vollafallet. Her var det en engang et tegglverk og båtbyggerier langs elven. Dette området regnes også som Trondheims første forstad. Det meste av bebyggelsen er fra 1600 tallet. Dette området var ikke med i de omfattende tegningene som byplanlegger Johan Caspar de Cicignon's presenterte for "resraurering av gamle Trondhjem" og det resulterte i at bebyggelsen ble satt opp litt mer tilfeldig - og kanske i tråd med den gamle bebyggelsen som allerede var vanlig i resten av Trondheim. Bakklandet var et typisk arbeiderstrøk og de fleste husene var små.
Tidlig gikk trafikken over broen ved Elgseter, men etterhvert ble det bygget en ikonisk ny bro ("Gamle bybru") I 1960 ble det foreslått en omfattende rassering av bydelen for å gi plass til en ny og moderne innfartsåre til Trondhjem. Dette resulterte i omfattende protester og aksjoner blant beboerne. I 1979 ble derfor disse planene skrinlagt.
En kuriositet i Trondhjem er sykkelheisen "Trampe" fra 1993. Den ble ombygget og gjennåpnet i 2013 - et genialt konsept. Intillegg finner du Nidarosdomen, Nidelven, Munkholmen, Musikkhistorisk Museum på Ringve, NTNF, SINTEF, Rosenborg, Olavshallen, Stiftsgården, Singsaker og mange trivelige innbyggere....