torsdag 25. september 2008

Marsala, Trapani og Isole Egardi, Sicilia, Italy

Marsala ligger helt vest på Sicilia like sør for byen Trapani - byen med et frynsete rykte knyttet til den sicilianske Cosa Nostra mafiaen. Ute i Middelhavet, midt mellom disse to byene, ligger det en øygruppe som heter de Egardiske øyene (Isole Egardi). Øygruppen består av 5 øyer og de 3 største (og mest bebodde) øyene heter  Favignana, Levanso og Marettimo. Navnet på øygruppen kommer av at det i tidligere tider var mange gårdsbruk som drev med geiter. I mer moderne tider har det italienske forsvaret opprettet flere forlegninger på øyene

Det er ikke så langt herfra til nordkysten av Afrika, eller nærmere bestemt til området der oldtidsbyen Karthago lå. Det et er kanskje en av forklaringene på at det rundt 250 år f.v.t. var et stort sjøslag rundt disse øyene. Slaget stor mellom nettopp Karthago og Romerriket. Karthago styrte nordkysten av Afrika på brutalt vis og truet hegemoniet til Romerne. Krigen oppsto da romerne fikk nok og ville innlemme mektige Karthago som en provins i sitt eget mektige rike - kanskje til og med på utallige oppfordringer fra den romerske senatoren Nero «den eldre». Han som avsluttet alle sine taler med «Ceterum Censeo Carthaginem esse delendam» som betyr «Forøvrig mener jeg Karthago bør ødelegges»

I dag bor det til sammen ca. 4.500 fredelige fastboende på de 5 øyene og de livnærer seg av turisme og fiske. Man kan vel si at Marsala og de Egardiske øyene i dag egentlig er gamle fiskelandsbyer som nå i større og større grad forsøker å overleve av turisme, men som ikke helt vil slippe taket i et meget lønnsom fiskeri av tunfisk - spesielt siden det er rundt disse øyene man fanger de aller største og mest lønnsomme tunfiskene i hele Italia.