torsdag 19. september 2024

Salamanca, Castilla-Leon, Spain


Plaza Major

Salamanca i Castilla-Leon må ikke forveksles med Salamanca i Alcalà de Henares - selv om begge er universitetsbyer i Spania og begge står på UNESCO verdensarvliste. Castilla-Leon ligger nord-vest i Spania og Alcalà de Henares ligger like utenfor Madrid i senter av Spania. 


Universidad de Salamanca

Salamanca i Castilla-Leon er kjent for sin imponerende historie, spesielle arkitektur og sitt gamle universitet, "Universidad de Salamanca",  som ble grunnlagt allerede i 1218 og som fortsatt er i drift. Dette regnes blant de mest prestisjefylte universitetene i verden. I følge spansk historie er dette verdens 3. eldste universitet, mens det i realiteten er dette det 7. universitet som ble etablert i verden. De 10 første universitetene i historien er disse:

  1. Universitetet i al-Qarawiyyin (Marokko) - grunnlagt år 859
  2. Universitetet i Al-Azahar (Egypt) - grunnlagt i år 970
  3. Universitetet i Bologna (Italia) - grunnlagt 1088
  4. Universitetet i Oxford (England) - grunnlagt 1096
  5. Universitetet i Paris (Frankrike) - grunnlagt 1150
  6. Universitetet i Cambridge (England) - grunnlagt 1209
  7. Universitetet i Salamanca (Spania) - grunnlagt 1218 
  8. Universitetet i Padova (Italia) - grunnlagt 1222
  9. Universitetet i Napoli Fredrico II (Italia) - grunnlagt 1224
10. Universitetet i Coimbra (Portugal) - grunnlagt 1290

Egentlig betyr det ikke noe om man er nr. 3 eller nr. 7 når det er 800 år siden - den gangen kong Sverre Sigurdsson og hans Birkebeinere sloss mot den norske biskopene og hans Baglere. Dette var i en norsk borgerkrig som vare i flere tiår. Mens de holdt på med det etablerte altså spanjolene heller et universitet med fagretninger innen medisin og filosofi - så man kan i alle fall konkludere med at spanjolene i Salamanca var adskillig mer siviliserte enn oss nordmenn på den tiden. I dag er det (i flg. UNESCO) et sted mellom 20.000 - 25.000 universiteter i hele verden og på universitetet i Salamanca er det hvert år rundt 40.000 studenter.


Universidad de Salamanca

Undervisningen på 1200 tallet var "akustisk" og uten noen hjelpemidler. Undervisningen foregikk på latin og selv om Spania var et europeisk foregangsland med produksjon av papir, var det kostbart og lite tilgjengelig for allmuen. Dette gjorde at studentene ikke hadde muligheter for å ta notater. De måtte derfor  memorere innholdet i forelesningene (som kanskje kunne vare hele dagen). 

Papiret kom til Spania rundt år 1000 med maurerne og den første europeiske papirfabrikken ble etablert i  Xativa nær Valencia i 1100. Disse muslimske maurerne spilte en viktig rolle i å bringe papirproduksjon til Europa, og fra Spania spredte teknologien seg først videre til Italia og Frankrike før resten av Europa.

…og litt «universitet fun-fact»:
Universitetet i Alcala de Henares utenfor Madrid ble grunnlagt allerede i 1299. På 1800 tallet ble det meste av dette universitetet flyttet til Madrid, men fortsatt deles den spanske Cervantes prisen (Spanias høyeste litterære utmerkelse) ut i Alcala de Henares. Navnet på prisen kommer fra forfatteren Miguel de Cervantes som skrev eposet om Don Quijote utrettelige kamp mot vindmøllene. Miguel de Cervantes ble nemlig født i Alcala de Henares.


Cala Zamore

…tilbake til «nåtid»:
Byens hovedtorg i Salamaca heter Plaza Major og regnes som et av de flotteste torgene i Spania. Det er omgitt av en imponerende barokk arkitektur og benyttes som et samlingspunkt for det meste av byens kulturelle arrangementer og aktiviteter. Hele torget ble opprinnelig bygge som en tyrefekter arena, men er senere (under barokk perioden) omgjort til den formen det har i dag. Man sier at den er symmetrisk bygget, men det stemmer ikke. Den ene kortveggen er flere meter kortere enn den andre og da ble forklaringen om den helt kvadratiske og symmetriske barokk stilen forsøkt bortforklart med at denne «bygningsfeilen» var gjort helt bevist for å skape en visuell dybde når man står midt på plassen. Et typisk eksempel på at gode  bortforklaringer som regel oppstår når man oppdager en feil. Uansett skjevhet er det et imponerende byggverk som med tiden er omgjort til eksklusive butikker, restauranter og boliger.


Casa de las Conchas

Et annet spesielt bygg er Casa de las Conchas. Dette er et gammelt palass som er kjent for sin fasade dekorert med over 365 skjell. Litt underlig dekor på et hus som ligger på en høyslette milevis fra havet, men det finnes en forklaring. Skjellene var en et symbol på en religiøs og militær orden som eieren Rodrigo Arias de Maldonado tilhørte. Skjellene ble også knyttet til flere pilegrimsreiser fra Salamanca til Santiago de Compostella som ligger 400 km. lenger nord-vest i Spania (men og 40 km. fra havet). 


La Catedral Vieja

En siste forklaring er at den gode Rodrigo Arias de Maldonado dekorerte huset sitt med skjell fordi hans kone Juana Pimentel elsket slike skjell. Det høres jo romantisk ut, men på den tiden var det som regel alltid et underliggende motiv for inngåelse av ektepakter mellom adelige familier. Begge disse familiene var nemlig allerede blant den mest betydningsfulle adelen i Salamanca og et slikt ekteskap gjorde dem enda viktigere. I dag henger skjellene fortsatt på fasaden, men huset er omgjort til et offentlig bibliotek. 


La Catedral Vieja

En gammel by bærer og med seg noen historiske høydepunkt. Byen ble grunnlagt rundt det 3. århundre f.v.t. av keltiske stammer. Den ble senere erobret av romerne og fikk navnet "Helmantica". Under romerne ble den til et viktig handelsted  i regionen. Etter Romerikes fall ble Salamanca en del av det vestgotiske kongedømmet og senere en del av maurernes rike, men på 1100-tallet ble byen erobret av kristne konger, og den ble da en viktig by i kongedømmet León.


La Catedral Vieja

Universidad de Salamanca har spilt en betydelig rolle i utdanning og kultur i både Spania og internasjonalt. På 1400 og 1500-tallet opplevde Salamanca en periode med kulturell og økonomisk vekst, kjent som "Siglo de Oro". Dette var en tid med betydelig litterær, filosofisk og kunstnerisk aktivitet. På 1600-tallet ble mange av de mest ikoniske bygningene i Salamanca oppført i barokkstil, inkludert Plaza Mayor og den nye delen av katedralen. Under Napoleons krigene på 1800 tallet opplevde Spania politisk og sosial uro. På 1900-tallet har Salamanca blitt et senter for kultur, utdanning og turisme. I dag setter studentene sitt preg på bybildet. Salamanca har et stort universitetsmiljø og byen tiltrekker seg besøkende fra hele verden



onsdag 18. september 2024

Quinta do Tedo, Douro/Tedo, Portugal



Quinta do Tedo (som betyr "Vingården ved Tedo") ligger der elvene Douro og Tedo møtes. Den tradisjonelle vingården har en lang historie som en av mange tradisjonelle vingårder i denne regionen. Den var en del av den gamle Douro vin regionene som ble opprettet i 1756 for å sikre kvaliteten på Portvinen.



I nyere tid ble Quinta do Tedo kjøpt av Vincent Bouchard, en franskmann fra Burgund og hans kone Kay Steffey Bouchard fra California. De tok over gården og startet på en ambisiøs restaureringsprosess. For å lykkes ansatte de både fransk og amerikansk ekspertise innen vinproduksjon.



Portvinene "Tawny" og "Vintage" selges ikke i Norge

Quinta do Tedo produserer både portvin av høy kvalitet og Douro DOC-viner (tørre viner), og gården er også kjent for sin produksjon av økologiske viner  (i den grad noe slikt finnes). Historien om Quinta do Tedo handler altså om tradisjon, kvalitet og internasjonal vinmaking, med røtter både i portugisisk og fransk-amerikansk vintradisjon. Quinta do Tedo driver også med gårdsturisme - i tilfelle du vil være her til du har fått smakt på alle vinene.…

tirsdag 17. september 2024

São João da Pesqueira, Norte, Portugal


Området rundt byen São João da Pesqueira har lenge vært bebodd. Her er det spor etter både keltiske og romerske folkeslag. Det er også gjort funn av gravhauger og megalittiske monument fra steinalderen. Den strategiske beliggenheten langs Douro elven bidrog nok til et at byen fort ble et viktig område for handel og transport. 


São João da Pesqueira fikk sin bystatus allerede i 1055, noe som gjør den til en av de eldste byene i Portugal. Byen vokste fram som et viktig administrativt og religiøst senter i regionen, særlig i forbindelse med den dominerende katolske kirken og flere kloster som ble etablert i området. I middelalderen var São João da Pesqueira under beskyttelse av ulike adelige familier som flittig  bygde sine herskapshus, slott og festningsverk.



På 1600- og 1700-tallet ble São João da Pesqueira et sentralt knutepunkt for vinproduksjon i Douro dalen. Allerede i 1756 ble Douro-regionen verdens første demarkerte vinområde, takket være markedsføringen av Portvin til Europa, og da særlig til Storbritannia. Et slikt demarkert område er regulert til produksjon av en spesiell vin gjennom "Vinloven i Douro" (i Portugal brukes det mange bokstaver, vinloven heter: Companhia General da Agricultura das Vinhaus do Alto Douro). Senere ble det innført samme bestemmelser bl.a. i franske Bordeaux og i italienske Chianti (se "fun-facts" nederst i teksten)


Det var statsminister Sebastião José de Carvalho e Melo - også kjent som markien av Pombal -  som var pådriver for endringene i Portugal. Han regjerte under kong Jose I og stod bl.a. for oppbyggingen av Lisboa etter det store jordskjelvet i 1755. Han begrenset også makten og de mange fordelene den katolske kirken (selv) hadde skaffet seg. I 1759 kasten han Jesuittene ut av landet og ble en markant person gjennom opplysningstiden i Portugal. Det var og han som stod og for regulering og beskyttelse av vinproduksjonen i Douro dalen. Byen São João da Pesqueira - som på den tiden var sete for mange viktige portvin produsenter - spilte en sentral rolle i dette historiske skiftet. Sebastião José de Carvalho e Melo er en historisk skikkelse i Portugals historie.



Misericórdia-kirken


Gjennom 1800-tallet og frem til det 20. århundre, opplevde byen stor vekst på grunn av vinhandelen. Mange nye vinprodusenter etablerte sine vingårder i området, og det førte til oppblomstring av handel og infrastruktur rundt hele byen. I denne perioden ble det bygget enda flere herskapshus og flere sentrale kirker. Den mest berømte av disse er den gule Misericórdia kirken som ligger midt på byens torg. 



Misericórdia-kirken


Byen har bevart mye av sin historiske sjarm, med brosteinsbelagte smale gater, tradisjonelle bygninger som viser at vinproduksjon fortsatt spiller en nøkkelrolle i den lokale økonomien. Hvert år feires innhøstingen av vindruene. «Vindouro festivalen», som markerer dette,  har blitt en viktig del av byens identitet og den trekker besøkende fra hele verden.



São João da Pesqueira har vært en viktig del av Portugals vinindustri i flere århundrer, men byens historie dreier seg ikke bare om portvin. Historisk har byen også vært et religiøst og administrativt senter gjennom flere historiske epoker. São João da Pesqueira er et levende eksempel på den økonomiske betydningen produksjon av portvin har for Portugal.


- - - o0o - - -


"Fun-fact" om verdens demarkerte vinområder - også kjent som appelasjoner eller vinregioner:


Frankrike
- Bordeaux: Kjent for sine rike rødviner.

- Burgund (Bourgogne): Berømt for Pinot Noir og Chardonnay.

- Champagne: Verdenskjent for musserende vin.


Italia

- Chianti: Spesielt kjent for Sangiovese-viner.

- Barolo: Produksjon av Nebbiolo-viner.

- Prosecco: Kjent for sine lette, musserende viner.


Portugal

- Douro: Kjent for portvin.

 -Vinho Verde: Lett og frisk hvitvin fra nord.


Spania

- Rioja: Kjent for sine rødviner, særlig fra Tempranillo-druen.

- Sherry: Spesifikasjon av musserende og søte viner fra Jerez.


USA

- Napa Valley: Berømt for kvalitetsviner, spesielt Cabernet Sauvignon.

- Sonoma County: Variert produksjon av forskjellige druesorter.


Tyskland

Mosel: Kjent for Riesling-viner.

Rheingau: Også kjent for Riesling, med høy kvalitet.


Australia

Barossa Valley: Spesielt kjent for Shiraz.

Margaret River: Kjent for både rød- og hvitviner.


Chile

- Colchagua Valley: Kjent for rike, fruktige rødviner.


Alle disse områdene har strenge regler for produksjon og kvalitetskontroll, noe som bidrar til deres rykte og status (og kanskje også prisen).



Barca d'Alva, Guarda, Portugal


Barca 'dAlva ligger helt på grensen til Sierra de Urbiòn i Spania. Dette er så langt man kommer med båt på Douro elven og en gang var det også endestasjonen for den gamle jernbanen (Linha do Douro) som gikk fra Porto og helt opp hit. Egentlig fortsatte den gamle opprinnelige jernbanen videre helt til Salamanca i Spania, men det er nå historie. Den siste delen av den portugisiske jernbanestrekningen langs Douro dalen er også nedlagt og endestasjonen for denne er nå i Peso de Regua. Stasjonsbygningen i Barca d'Alva står fortsatt - med lokomotivstall og en stor 3-delt dreieskive for å snu lokomotivene.



Ryktet sier at det er 10 hus og 3 barer i Barca d'Alva, men en fintelling gjennom hovedgaten viser at det faktisk er nesten 30 hus og hele 4 barer. Hva de lever av - utover å servere portvin - er litt usikkert, men man kan jo anta at det tilfaller litt midler fra cruisebåtene som snur her. Herfra til spanskegrensen er det bare ca. 100 meter. Veien fortsetter fra Barca d'Alba opp mange hundre høydemeter gjennom Sierra de Urbiòn og derfra videre over høyslettene til Salamanca i Spania. Byen Salamanca ligger på 802 moh. mens Barca d’Alva bare ligger på ca. 135 moh. 

På spansk side:
Det finnes riktig nok et lite sted like over den spanske grensen. Dette heter Vega de Terrón og kan benyttes som cruisehavn. Det er mellom Vega de Terrón og Barca d’Alba Douro elven krysser grensen mellom Spania og Portugal. Hele elven er 897 kilometer lang og når den krysser grensen har den lagt bak seg 572 kilometer i Spania og har bare 213 kilometer igjen før den når Atlanterhavet ved Porto. På den spanske siden heter elven Río Duero og i Portugal heter den Rio Douro. Den regnes som en portugisisk elv selv om mer enn 75 prosent av elven renner gjennom Spania før den kommer inn i Portugal…..

mandag 16. september 2024

Carapatelum slusen, Douro, Portugal



Carrapatelo slusen i Douro dalen har en løftehøyde på 35 meter og dette er Europas høyeste enkeltstående slusekammer for båttrafikk (og logisk nok) den største i Dourodalen. Det tok 10 år å bygge damanlegget. I Douro er det 3 store sluseannlegg og Valera anlegget r Europas 3 høyeste slusekammer (32 meter). 

I tillegg til å være et vannreservoar til strømproduksjon, fungerer dammen som flom sikring og som en en bro over elven. Før disse 3 dammene ble laget var elven knapt farbar. Enkelte steder så smal, grunn og med strie stryk at man nærmest måtte rafte ned med båtene - noe som lang fra hver gang gikk bra.


Europas  3 høyeste slusekammer:

  • Europas høyeste sluse er Carrapatelo slusen i Douro dalen i nærheten av byen Marco de Canaveses i Portugal. Denne har en løftehøyde på 35 meter.
  • Den 2 høyeste slusen i Europa kalles «Jernporten» og ligger i Donau, på grensen mellom  Serbia og Romania. Den har en løftehøyde på 34 meter.
  • Den 3. høyeste slusen i Europa ligger og i Douro dalen og heter Valeira slusen. Den er i nærheten av byen São João da Pesqueira. Den har en løftehøyde på 32meter
En oversikt over verdens 10 høyeste enkeltstående slusekammer finner du her


Peso da Régua, Norte, Portugal



Peso da Régua, er en by som ligger i regionen Norte (nord i Portugal) og i distriktet Vila Real. Byen ligger til Douro elven og er - som resten av denne dalen - kjent for produksjonen og handelen av portvin.

 

Navnet "Régua" kommer fra det portugisiske ordet "régua", som betyr linjal. Dette navnet er knyttet til byens historiske rolle som et sted der man målte vintønner før de ble lastet på «Rabelo» båtene og fraktet nedover elven til Vila Nova de Gaia, hvor vinen ble lagret og modnet. Disse «Rabelo» båtene var flate, brede og uten kjøl for å kunne seile gjennom de strie elvestrykene som var i elven før den ble regulert. En slik båt kunne frakte tonnevis med vin på hver tur.

'

Régua blir ofte betraktet som portvinens hovedstad, og den er omgitt av vinmarker i et  terrasserte landskap langs elven. Regionen Douro er faktisk en av verdens eldste og mest anerkjente vinproduserende områder, og den er oppført som et UNESCO-verdensarvsted på grunn av sin historiske betydning og unike landskap.


Byen Régua er også et godt utgangspunkt for turister som vil se mer på Douro dalen og portvinproduksjon. Alt i alt er Régua en viktig destinasjon for vin interesserte turister som ønsker å oppleve den rike vintradisjonen og den spesielle naturen lang elven. Régua er og endestasjon på den historiske jernbanestrekningen (Linha do Dourosom går fra Porto og opp hit (og som man i gamle dager kunne ta helt til Salamanca i Spania)


søndag 15. september 2024

Casa de Mateus, Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal


Fasaden på Casa de Mateus

Casa de Mateus er et ikonisk barokkslott som ligger ved byen VilaReal. Slottet som ble bygget i første halvdel av 1700-tallet, er kjent for sin spesielle gotiske arkitektur - noe som betyr at det er symmetri i alt du ser. Arkitekten bak det hele er italieneren Nicolau Nasoni, selv om det er noe uklart hva han egentlig bidrog med.

Slottet har storslåtte fasader, et overdådig interiør og en stor velholdt hage med hekker, statuer, små basseng og et eget kapell.  Det hele er i dag eid av grevens eldste datter etter greven selv, (Francisco de Sousa Botelho) som bodde her, døde i 2022. I Portugal er arveretten slik at historiske verneverdige bygninger kun kan arves i direkte nedadgående arve rekke. Hvis det ikke er mulig overdras eiendommen med bygninger, arealer og inventar til staten. Kanskje er det derfor alle borgere i Portugal hvert år får 50 gratisbilletter til alle landets museum og historiske bygninger. Disse kan benyttes fritt etter egen interesse eller forgodtbefinnende over hele landet.


Hagen på Casa de Mateus

Casa de Mateus er også et kjent ikon for Mateus Rosé vin, ettersom bildet av palasset vises på etiketten til vinflaskene. Selve huset er imidlertid ikke direkte involvert i produksjonen av vinen – de har bare solgt bilde rettighetene til vinprodusenten «Sogrape Vinhos» som er et av de største og mest anerkjente vinprodusentene i Portugal. Han mente det ga et eksklusivt inntrykk av vinen dersom det var bilde av et slott på etiketten. Hans selskap ble grunnlagt i 1942 og Mateus Rosé er et av deres mest kjente og suksessrike produkter. Vinen ble opprinnelig lansert på 1940-tallet og har siden blitt en av verdens mest solgte roséviner. Mateus Rosé er kjent for sin lett perlende stil, fruktige smak og den ikoniske, flate flasken som minner om vannflaskene som ble brukt under 1. verdenskrig. 


Slottskapellet på Casa de Mateus

Til slutt en faktaopplysning til de som liker Mateus rosevin....
Nå sier lokale portugisiske vinkjennere at god Mateus vin kun kan drikkes i Portugal og at vinen som selges i utlandet allerede er ødelagt pga. risting og vibrasjoner under transport – så vet vi det!




Vila Real,Trás-os-Montes e Alto Douro , Portugal


Byens gamle sykehus er nå blitt Rådhuset i Vila Real

 Vila Real ligger ca. 100 km øst for Porto og er et kjent vindistrikt for dyrking av druer til portvin i forbindelse med Douro dalen. Områdene rundt byen består av bratte terrasserte vinområder. Byen oppstod under romertiden, men ble ikke formelt grunnlagt før på 1100 tallet da maurerne forsvant fra Portugal. 

Vila Real fikk kongelig status som by i 1801 og ble etter hvert en viktig handelsby i området. Denne lille byen har også sitt eget universitet og ligger langs et godt utbygget veinett som gjør det enkelt å pendle til de større byene i området. Byens store severdighet, ut over festplassen i sentrum, er åpenbart Casa de Mateus


lørdag 14. september 2024

Lamego, Santuário de Nossa Senhora dos Remédios, Portugal



«Santuário de Nossa Senhora dos Remédios» er en kirke med et kloster i byen Lamego. Kirken ligger på en høyde over byen med panoramautsikt. Trappen, som går helt fra byens torg og opp til kirken, har 656 trinn i granitt. Underveis er det laget noen små kapeller med flisbelagte alter som viser ulike bilder fra bibelhistorien. Disse viser både ting du absolutt skal gjøre og ting du absolutt ikke skal gjøre (i flg. bibelen). Det siste er jo litt spesielt i religiøse utsmykninger.




Kirken er et landemerke i Lamego. Navnet har den fått fordi den er dedikert til «Santuário de Nossa Senhora dos Remédios». Det betyr at dette er en helligdom som er dedikert til «Vår Frue av Remediene» (Nossa Senhora dos Remédios), som igjen er en av de mange navnene den katolske kirken har satt på Jomfru Maria.

 

Hvert år, i september, arrangeres det en festival til ære for «Nossa Senhora dos Remédios», eller altså Jomfru Maria. Denne festivalen tiltrekker seg mange pilegrimer fra hele regionen. Da skal man visstnok spasere opp trappen og på hvert nivå skal man reflektere over tema på de ulike fliselagte trinnene. 



Inspirasjonen til dette byggverket er hentet fra Mexico der en tilsvarende konstruksjon står på toppen av en av verdens største pyramider - pyramiden i Cholula. Denne var opprinnelig et viktig religiøst senter for aztekerne. Etter at Hernán Cortés' ankomst i Mexico på 1500-tallet, introduserte de spanske conquistadorene kristendommen. Da bygde de en kirke på toppen av den eksisterende pyramiden og det er denne kirken som er den originale «Nuestra Señora de los Remedios». Dette spredte seg senere over hele den iberiske verden der det fortsatt finnes mange kirker og kloster som er plassert på høye fjelltopper - og kirken i Lamego er en av disse. Både kirken, klosteret og trappen står på UNESCO verdensarvliste.




 

En liten kuriositet til slutt:
Dette enorme kastanjetreet står på tunet utenfor klosteret på toppen av fjellet. Det ble visstnok skadet under et kraftig jordskjelv og da bestemte man seg for å sage det ned. Nå viste det seg at treen slettes ikke ville dø så det startet å spire på toppen av den avsagde stammen. Enkelte pilgrimmer tar visstnok dette som et signal om et evig liv, mens andre mener det bare må være verdens største Bonsai tre....

fredag 13. september 2024

Real Companiha Velha, Villa Nova de Gaia, Porto, Portugal

Selskapet Real Companhia Velha ligger i Villa Nova de Gaia og er en av de eldste og mest anerkjente vinprodusentene i Portugal, grunnlagt i 1756. Selskapet ble opprinnelig etablert for å regulere og beskytte produksjonen av portvin i Douro dalen.

Real Companhia Velha ble grunnlagt av kong D. José I som var konge i Portugal fra 1750 til 1777. Han hadde som mål å fremme kvaliteten på portvin og sikre at den ble produsert i henhold til strenge vedtatte standarder. Selskapet Real Companhia Velha eier i dag store områder med vinmarker i Douro dalen og produserer et bredt utvalg av portviner, inkludert Tawny, Ruby og Vintage port. De er også kjent for å lage ulike hvite og røde viner.

Real Companhia Velha har et besøkssenter hvor man kan lære mer om portvin, få  smaksprøver og utforske de historiske bygningene – og hvis man finner noe man liker så kan man selvfølgelig og kjøpe med seg vin.


For å lage god portvin benyttes en rekke druesortene. Dette er de 6 mest brukte: 

«Touriga Nacional»
Ansett som den beste av druene og den gir både struktur og kompleksitet.

«Touriga Franca»
Gir fruktige og florale aromaer, og bidrar til balanse i vinen

«Tinta Roriz»
Også kjent som "Tempranillo", gir god farge og smak.

«Tinta Barroca»
Bidrar til fylde og sødme.

«Tinta Cão»
Brukes i bestemte mengder, men gir gode aromatiske egenskaper.

«Malvasia Fina»
Ofte brukt til hvit portvin, gir friske og fruktige smaker.

Ulike kombinasjoner av druer gir portvinen sin karakteristiske sødme, kompleksitet og lagringspotensial.

Alle disse druene dyrkes i det unike micro klimaet og det spesielle skiferholdig jordsmonnet som finnes i Douro dalen. Drueplanter som vokser i slik skiferholdig jord får sjeldent kunstig vanning og kan ha røtter som strekker seg opp til 25 meter ned i bakken.



Produksjonen av portvin avviker fra vanlig vinproduksjon. Når druene er presset, starter gjæringen. Etter kort tid tilsette druesprit, noe som stopper gjæringen og bevarer det naturlige sukkeret i druene. Dette bidrar til at den ferdige vinen beholder lukt og smak med en alkoholprosent på ca. 18-20%. Etter dette lagres de ulike typene viner på eikefat. Lagringstiden for portvin på fat varierer avhengig av typen portvin man produserer

«Ruby Ports» 
Lagres på fat i 2-3 år før tapping. Den korte lagringstiden bevarer fruktigheten.

«Tawny Port» 
Lagring kan være fra 3 til over 10 år. Den lagres i større fat for å utvikle komplekse smaker og oksiderte karakteristikker.

«Vintages Port» 
Lagres i ca. 2 år på fat før den tappes på flasker der den kan modnes i flere tiår.

«Late Bottled Vintages»
Lagring på fat i 4-6 år før tapping på flasker

«Colheita Port»
Dette er en type Tawny som er laget fra en enkelt årgang av druer og som lagres på fat i minimum 7 år, men og ofte mye lengre.

Generelt gjelder regelen at jo lengre portvinen lagres på fat, jo mer komplekse og utviklet smaker får den. Holdbarheten er derimot avhengig av den tiden det tar fra du trekker opp korken til du ser bunn i flasken….