onsdag 6. november 2024

Avaldsnes, Rogaland, Norway


Olavskirken på Avaldsnes, like sør for Haugesund, har bestått i århundrer, men det var først i 2017 arkeologene oppdaget ruinene av den store kongsgården som var bygget i flukt med kirken. Fra før kjente man bare til 3 slike kongsgårder bygget i stein. Det var i Bergen, Oslo og Tønsberg. Ruinene etter den 4 kongsgården på Avaldsnes viste tydelig at dette var et betydningsfullt område for vikingkongene. Selve kongsgården var over 50 meter lang i 3 etasjer. Byggingen startet under Håkon Håkonsson rundt år 1250 og den ble ferdigstilt av Håkon Magnusson rundt 1300.

Den strategiske plasseringen ved Karmsundet var nok hovedårsaken til at Avaldsnes forble et maktsentrum i over 3.000 år. Skipene ble presset gjennom Karmsundet siden det var så urent farvann at ingen turde  å gå på vestsiden av Karmøy. Den sterke Salhus strømmen var og så sterk at båtene ofte måtte ligge å vente på at strømmen skulle snu. Dermed kunne kongsgården innkreve skatter og avgifter for å passere eller for å ligge å vente. På det smaleste punktet i Salhus strømmen er det fortsatt en stjerneformet grav med 5 slanke bauta steiner, en i hvert hjørne av graven. Disse bautasteinen  kalles «De 5 dårlige jomfruer»


Det er akkurat dette strekket gjennom Karmsundet som har gitt navn til Norge. Professor Magnus Olsen har skrevet boken «Hedenske kulturminner i norske stedsnavn» og han sier dette om «vegen mot nord»:

«Det er leden her, fra Skudefjorden opp gjennom Karmsundet og videre nordover som først fikk navnet Nordvegen. Det er denne skipsleden som har gitt dette landet sitt navn og som statsnavn har det vesentlig først vært nyttig for det vestnorske riket»

Men Norge ble ikke oppdaget av vikinger. Det var urfolk av Ahrenburgkulturen, opprinnelig fra Tyskland, som for 11-12.000 år siden var de første som bosatte seg I Norge. Disse menneskene streifet omkring på det tørrlagte Nordsjølandet som lå mellom dagens Danmark og England, og plutselig må de ha sett noe i horisonten, for de satte sine primitive kanoer på vannet og padlet over Norskerenna for å gå i land i dagens Rogaland. Norges eldste registrerte bosetning ligger på Galta (Rennesøy i Ryfylke). Den bosetningen ble skylt på havet av en gigantisk tsunami, men de om overlevde dette slo seg ned på Vinstra der det er funnet helleristninger som kan spores til Rogaland.


Under bronsealderen, 1.800 år f.vt., ble det bygget store gravhauger og på denne tiden var det solen som var den store guden. Det er nok ikke tilfeldig at 2 av landets største skipsgravhauger er funnet  nettopp på Avaldsnes. Det er funnet 3 store skip i disse gravene. Storhaugskipet fra 700 tallet var antakelig for kong Halv. Grønnhaugskipet er fra 900 tallet. Dette ble muligens brukt til Harald Hårfagre sin grav. I tillegg ligger det et skip fra 12-1300 tallet som enda ikke er gravd ut. Dette siste tror man har tilhørt Håkon Håkonsson eller Håkon Magnusson.


Langs veggen av Olavskirken står det en 7 meter høy bauta. Den kalles «Jomfru Marias synål». I norrøn tid var det vanlig å vigsle hedenske kultursteder til erkeengelen Mikael. Dette skjedde og på Avaldsnes og sagnet sier at den dagen synålen berører kirkeveggen inntreffer dommedag. Engelen Mikael var den som blåste i luren ved dommedag og Kong Håkon Håkonsson som bygde Olavskirken må ha vært litt påvirket at sagnet om Mikaelskulturen for han fikk bygget en bue inn i veggen slik at bautaen ikke skulle berøre kirkeveggen.