onsdag 21. september 2022

Esztergom, Komárom-Esztergom, HungaryEsztergom var den gamle hovedstaden i Ungarn fra ca. 1000 til 1350. Da flyttet kong Bela IV sin kongelige residens fra Esztergom til palasset i Buda (se Budapest).  Hovedsete for den Romersk-katolske kirken i Ungarn ble derimot værende i Esztergom. I den store og imponerende Esztergom basilikaen ligger også den største samlingen av kirkelig litteratur som er samlet i Ungarn. De offentlige byggene som ligger rundt basilikaen tilhører den ungarske høyesterett. 


Basilikaen i Esztergom - som er det største kirkebygget i Ungarn - er bygget i perioden fra 1822 til 1856, er tilegnet Jomfru Maria og Sankt Adalbert. Jomfru Maria burde være kjent, men Sankt Adalbert var opprinnelig biskop i Praha i ganske ung alder og han misjonerte i Ungarn og Polen. Han døde som martyr når ingen lenger ville høre på han, men før det fikk han æren av å ha kristnet Ungarn. 


Esztergom var opprinnelig en gammel romersk by som hadde navnet Solva, men det originale navnet var Stigonium. Dette er den eldste byen i Ungarn, selv om den gamle originale byen i dag ligger begravd under den litt mer moderne byen fra sen middelalder. Orgelet i katedralen er også litt spesielt. Restaureringen av dette startet i 1980 og er fortsatt ikke ferdig. Basilikaen har stått på UNESCO sin tentative verdensarv liste siden 1993.   

Noen fun facts til bruk i din neste quiz.....
Orgelet har hele 5 tangent bord og det har den største orgelpipen i Ungarn. Den minste pipen i orgelet er derimot bare 7 mm. tykk. Når restaureringen er ferdig vil orgelet være det største orgelet i Ungarn og de 3. største i hele Europa. Basilikaen er Europas 3. største kirkebygg. Kuppelen er 100 meter høy og kirkerommet er 118 meter langt. Altertavlen er dekorert med verdens største maleri i et stykke. For spesielt interesserte kan det også nevnes av etterklangen i kirkerommet er på 9 sekunder....