torsdag 22. september 2022

Bratislava, Bratislavsky kran, Slovakia


Områdene rundt dagens Bratislava har en rik og interessant historie og regnes som et av stedene for de aller første europeiske bosetningene. Man antar at de første menneskene som slo seg ned i dette område kom hit helt så tidlig som i neolittisk tid, rundt 5000 f.Kr.


Etter fallet av det store moraviske riket på 900 tallet ble Slovakia en del av kongeriket Ungarn. Senere ble kongerike Ungarn en del av det det østerrikske-ungarske riket. Dette varte helt til slutten av første verdenskrig. Bratislava var tidligere hovedstad fra 1536 til 1784. Den var kroningsby fra 1563 til 1830, den var sete for riksdagen fra 1536 til 1848. I 300 år var dette en betydningsfull by i kongeriket Ungarn og i denne perioden ble 11 ungarske konger og 8 dronninger kronet ved St. Martins katedralen. Opprinnelig var byens navn Preßburg på tysk og Pozsony på ungarsk. 


«

I 1919 blir det signert en avtale som delvis var medvirkende til avslutningen av første verdenskrig. Avtalen var mellom Romania, Tsjekkoslovakia, Serbia, Kroatia og Slovenia. Den fikk navnet  «Trianon traktaten». I praksis ble da Ungarn delt opp uten at noen ungarere fikk bestemme hvor grensene skulle gå. Som et kompromissforslag, og kanskje også for sin geografiske plassering, ble Bratislava da foreslått som en av de viktige byene i den nye statsdannelsen. Samme år ble navnet Bratislava offisielt brukt for første gang. Navnet kan skyldes en feiltolkning fra middelalderen der Braslav blir tolket som Bratislav. Uansett årsak var det navnet Břetislaw som senere ble til Bratislava. I dag er Bratislava den eneste byen i verden som har en bygrense som er sammenfallende med 2 landegrenser (mot Østerrike og Ungarn)


«Man at work»

Slovakias nyere historie er derimot ikke fullt så glamorøs. Mellom 1939 og 1944 var dagens Slovakia en nazistisk marionettstat. I perioden fra 1941 til 1942 og det siste året av andre verdenskrig samarbeidet den nazistiske regjeringen om å deportere de fleste av Bratislavas rundt 15.000 jøder til konsentrasjonsleire, hvor de fleste ble myrdet. Hele Slovakia ble okkupert av tyske tropper i 1944, og til slutt frigitt av den sovjetiske røde arme 4. april 1945. Kommunistpartiet tok da makten i gamle Tsjekkoslovakia i 1948 og i 1969 ble Bratislava hovedstaden i den slovakiske sosialistiske republikken, en av de to delstatene i det føderale Tsjekkoslovakia. 


Tsjekkoslovakia ble i mange år sett på som østblokkens «utstillingsvindu» for en vellykket kommunistisk styre - helt til soldater fra Sovjet, Bulgaria, DDR, Ungarn og Polen invaderte landet i 1968. Begrunnelsen for denne militære «spesialoperasjonen» var at Sovjet ville stanse de politiske reformene som ulmet i vesten og som de mente ville true hele det kommunistiske styresettet i Østblokken - altså ikke helt ulikt den situasjonen vi har med krig i dagens Europa. Etter kommunismens fall som et resultat av «Fløyelrevolusjonen» i 1989 ble Tsjekkoslovakia delt i to frie stater - Tsjekkia og Slovakia. Bratislava ble hovedstad i Slovakia og i 2004 ble Slovakia medlem av EU. 


Bratislava ble aldri bygget for å være en hovedstad og derfor er det nesten heller ingen pompøse bygg i byen. Men når det er sagt så ble Bratislava det politiske, kulturelle og økonomiske sentrum av Slovakia før det ble hovedstad. Det er fortsatt sete for den slovakiske presidenten og det slovakiske parlamentet.  Det første universitetet i Bratislava var «Universitas Istropolitana» som ble grunnlagt i 1465 av den ungarske kong Matthias Corvinus. Dette universitetet ble stengt etter at kongen døde i 1490. I dag er det flere andre universiteter, og mange museer, teatre, gallerier og andre kultur- og utdanningsinstitusjoner. Bratislava er også kjent for sine mange kreative bronsefigurer, Bratislava slottet og en liten, men utrolig pittoresk gamleby.



Et særpreg i byen er den populære «UFO broen» over Donau. Den er bygget opp med et skråtårn og er visstnok verdens lengste bro som er bygget med en slik konstruksjon. Langt oppe i tårnet er det laget en restaurant som ser ut som en UFO, derav navnet UFO broen. Byen har 2 slott - et berømt som ligger inne i byen og et mye mer spennende som ligger like utenfor.


Slottet inne i byen (Bratislava hrad) ble restaurert for dronning Maria Theresia etter ev storbrann, men hun syntes det ble for lite og trangt og foretrakk heller slottene sine i Østerrike. Hun var av Habsburg slekten og gjorde seg bemerket med sitt engasjement for å forbedre helsesituasjonen og å sørge for en god utdannelse i sitt keiserrike - og det var ikke lite. Marie Theresia var nemlig dronning i Østerrike, Ungarn, Kroatia, Böhmen, Transylvania, Mantua, Milano, Lodomeria, Galicia, de østerrikske Nederlandene og Parma - og mens hun var opptatt med å styre alt dette rakk hun å få 16 barn.


Slovakia er på størrelse med Finnmark fylke og har omtrent like mange innbyggere som Norge. Her kan man (med litt planlegging) få opp til 9 års sammenhengende lønnet fødselspermisjon og arbeidsgiver er forpliktet til å ta deg inn igjen etter avsluttet periode.


Slovakia har og det største antall middelalderborger (182) og slott (425) i verden. Det er over 1.600 varme kilder, mer enn 6.000 naturlige underjordiske grotter og landet har 20 steder som står oppført på UNESCO verdensarv liste. I Norge har vi bare 8. 


Bratislava har og Europas billigste ølpris - her koster en halvliter øl mindre enn en halvliter vann. Med litt flaks kan du (kanskje) også finne en brukbar vin i samme prisklass og hvis ikke kan du alltid smake på nasjonaldrikken Borovicka.