mandag 19. september 2022

Wien, Austria

[ Oppdatert 4. oktober 2022 ]


Wien er nok en av de rikeste byene i Europa. Bygningene er monumentale og tilsynelatende er hele byen fokusert på kulturlivet - kanskje ikke så merkelig når man vet at mange av de klassiske storhetene som Leopold og sønnen Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Joseph Hydn og Franz Shubert har bodd her. 

Helt siden Habsburger familien regjerte i Østerrike har det blitt bygget monumentalt, enten det gjelder palass for overklassen, katedraler for folket eller bygg for skoler, administrasjon og forvaltning.

Et av de mest kjente byggverkene er sommerpalasset til Habsburgerne - "Schönbrunn". Dette slottet regnes som en av de største og viktigste kulturskattene i Østerrike. Om du ikke har sett det i virkeligheten så har du sikkert sett det under balettinnslagene i nyttårskonsertene på NRK. Dette betydelige byggverket er altså "hytten" som Habsburger familien brukte for å slappe litt av fra et travelt hverdagsstress. 

Keiserinne Marie Theresia var opprinnelig dronning av Ungarn og levde mellom 1717 og 1780. Hun ble gift med Frans I Stefan som var tysk-romersk keiser i Toscana, født i Nancy i Frankrike og levde mellom 1708 og 1765.

Opprinnelig var det keiser Maximillian som anekterte dette områdene ved Schönbrunn midt på 1500 tallet. Han hadde et mål om å etablere en zoologisk hage der det ville vær mulig å bevare og vise truede dyrearter til etterslektene. Området ble til "Tiergarten Schönbrunn" og denne dyrehagen ligger fortsatt i parken rundt slottet. Det første og opprinnelige palasset her ble ødelagt av tyrkiske soldater under en langvarig okkupasjon. Dette ble så ramponert at det ikke kunne reddes og i 1696 ga Keiser Leopold I beskjed om at det skulle rives for å gi plass til et nytt palass.

Han hadde derimot ikke spesielt godt utviklet estetisk sans og bygget ble et stort rot med blanding av allverdens stilarter. Marie Theresia derimot var litt bedre bevandret i byggestiler og tok derfor kontroll over byggingen. Hun ga oppdraget til arkitekten Nicolo Pacassi som fikk fjernet rotet og bygget opp det nye palasset i en gjennomført rokokko stil.

Det er en imponerende bygningsmasse, men også et imponerende hageanlegg som er bygget opp rundt diagonale linjer i terrenget foran selve palasset. For ikke å snakke om den spesielle dyrehagen med relativt eksotiske dyr. Noe skulle man jo fordrive tiden med. 

Her regner man med at både Hitler og Stalin vandret rundt i disse hagegangene hver gang de besøkte Wien. Det sies at de faktisk kan ha passert hverandre i parken uten å vite om hverandre. I tillegg ble også slottet brukt under det ikoniske møtet mellom John F. Kennedy og Nikita Khrusjtjov i 1961.


Fra hovedhuset ser man mot den berømte Neptune fontenen og på toppen av denne står det et byggverk som heter "Gloriette". Det ble bygget med en spesiell hensikt og det var er at Habsburgerne skulle kunne innta sin kopp med ettermiddags tea under tak - altså er det en hageterminal. I dag kan hvem som helst drikke tea her - hvis du finner et ledig bord og en butler i sjakklett. Uansett om du vil drikke tea eller et glass Champagne er det verd turen opp bakken for å få overblikk over slottet og hagen. Herfra ser man også ned på et imponerende bygg som kalles Palmepaviljongen. Dette er rett og slett et gigantisk innendørs hageanlegg.


Har man et sommerhus som dette så finnes det også en historie om logistikken  som måtte tilrettelegges når familien skulle flytte fra palasset i sentrum og ut hit. Det ble bygget egne avenyer som var brede nok til hestefølget og skuelystne langs veien. Habsburgerne var ganske kokette og turen fra slottet i sentrum og ut til Schönbrunn ble fort en "jippo" for familien. Veiene var til daglig i bruk for den almene befolkningen, men straks det ryktes at en av Habsburgerne varslet sin ankomt ble gatene umiddelbart ryddet og klargjort for kongelig transport. Her kan man jo bare se for seg det reisefølge med vakter og tjenere som skulle til for å betjene en enkel Habsburger. Etter at det østerrikske monarkiet falt i 1818 ble eiendommen overtatt av staten og i dag står den på UNESCO's liste over verdensarven.   


Men det var jo ikke bare Habsburgerne som hadde råd til å bygge store slott (på fellesskapets regning). Et sted som også er verd et besøk er slottet Belvedere. Dette skulle være den "leiligheten" Francois-Eugene av Savoia-Carignan - også kjent som Prins Eugene av Savoy (1663-1736) - hadde i sentrum av Wien. Denne Prinsen av Savoy ble først og fremst kjent gjennom hærtoktene mot Spania og seieren over Ottomanerne ved slaget på Zenta. På denne måte ble det både gitt høy annerkjennelse og fyldige omtaler i de østerrikske historiebøkene.

Byggingen av slottet startet i 1712 og ble ledet av arkitekten Johann Lucas van Hildenbrandt som står bak flere monumentale bygg i Wien. Da palasset stod ferdig ble det innviet som et sommerpalass for den omtalte prinsen. Den nedre etasjen består av store marmorkledde haller og flere gullbelagte bedoarer, dette skulle prinsen bruke som sin bolig. De øvrige etasjene skulle tilrettelegges som representasjonslokaler. Og bare for å gjøre litt ekstra stas på prinsen så donerte Keiserinne Marie Theresia like godt hele den delen av statens kunstsamling som stod i Viennese Stallburg til slottet Belvedere. Det kunne hun gjøre fordi hun var en av de mektigste herskerne i Europa i sin levetid. Det fortelles at Joseph II hadde en viss påvirkning her og hvis du nå lurer på hvem han  egentlig var så var det sønnen til Marie Theresia og ektemannen Keiser Frans I Stefan. Keiserinnen var tysk og hennes fulle navn var Maria Therese Wallbyrga Amalia Christina.


Nå består ikke Wien bare av gamle bygninger. På motsatt side av Donau ligger den moderne bydelen. Her finner du kontor for de aller fleste multinasjonale selskapene i verden, de største bankene og de mest kjente hotellkjedene. Personlig tar jeg heller en tur innom Stephan domen som ikke unaturlig ligger midt på Stephan Platz og som virkelig dominerer mer enn glassfasadene i den moderne bydelen. Katedralen er en romersk-katolsk kirke, bygget i gotisk stil og viet til Stefanus. Han regnes som "den første martyr". Man startet byggingen i 1147 og kirken stod ferdig i 1340 altså knappe 200 år senere. Tårnet er 139 meter høyt og er synlig over store deler av byen. Når man ser på dette byggverket i dag så er det lett å undres på hvordan de greide å festet spiret på toppen av det spisse tårnet og hvor mange som kanskje falt ned og omkom i forsøket. Komponisten Joseph Hydn var ofte i katedralen, som fast korgutt for biskopen var det her han traff på musikken.


En mer ekstrem arkitekt i Wien var Friedrich Hundertwasser. I motsetning til de gamle byarkitektene som tegnet med linjaler så tegnet ikke han en eneste rett strek. Hans kjennemerke var buer og bruk av sterke farger og i følge arkitekten ville det gi beboerne i hans hus et mye bedre liv. 
Midt i Wien står det et glimrende eksempel på hans byggestil. I dette kvartalet er det ingen leiligheter som er like eller i samme farge. Like ved er det et eget museum som viser Hundertwassers kunst og eksempel på hans byggerier. Dette heter "KunstHausViena" og er det eneste i sitt slag som viser eksempel fra Friedrich Hundertwasser arbeider.  

Og til slutt el liten avklaring....
Hvis du tenker at dette innlegget er litt tendensiøst med tanke på kritikk av datidens føydalsamfunn, så er det helt riktig. Situasjonen har derimot forbedret seg betraktelig. I Wien bor det ca 1,5 mill. innbyggere i sentrum av byen og staten har bygget (og eier) 300.000 boliger for 500.000 mennesker slik at flest mulig skal ha mulighet til å bosette seg her. Det betyr at 1/3 av byens befolkning blir tilgodesett med billig bolig, bokostnaden - altså husleien - for en slik bolig er nemlig bare 1 EUR pr. dag. 

Wien er nok en av de flotteste byene i Europa. Skal man bare velge en enkelt by - i tillegg til Roma og Carcassonne - så må det bli Wien. Reisetipset er derfor ikke bare å reise til Wien, men å bli der lenge.

Visits: 2019 & 2022