onsdag 21. september 2022

Visegràd, Közêp-Magyarorzäg, Hungary


Visegràd ligger langs Donau, nord for Budapest og helt nord-øst i Ungarn. Elven Donau er ca. 2.850 km lang og det er bare elven Volga i Russland som er lenger i hele Europa. I området ved Visegràd går elven langs krateret (eller en kaldera som det egentlig heter) etter den 15 millioner år gamle vulkanen Keseûs. Før dette renner Donau stort sett møt øst - som den eneste store europeiske elven som gjør dette - men etter den skarpe svingen ved Visegràd endres retningen på elven slik at den renner videre sørover. På sin vei fra Scwarzwald i Tyskland til Donau deltaet ved Svartehavet renner elven gjennom 10 land (Tyskland, Østerrike, Slovakia, Ungarn, Kroatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Moldova og Ukraina). På denne strekningen passerer den også 4 hovedsteder (Beograd, Bratislava, Budapest og Wien.). 

Etter Mongol invasjonen i 1421 ble det meste av byen Visegràd  og store deler av Europa forøvrig lagt i ruiner av restene etter Batu Kahn's hær. Batu Kahn må ikke forveksles med Djengis Kahn som da allerede hadde vært død i 200 år. Batu Kahn var barnebarnet til Djengis Kahn.

Mellom 1350 og 1400 var faktisk lille Visegràd regnet som hovedstaden i Ungarn. Etter dette ble hovedstaden igjen flyttet til Buda på vestsiden av Budapest (se egen beskrivelse). Etter at Ungarn ble invadert av muslimer ved slaget i Mohacs i 1526 fikk byen mindre og mindre betydning. I dag er det under 2000 fastboende og byen lever for det meste av turisme.

På fjellsiden ved Visegràd var det optimale forhold for å etablere både en grensestasjon og en tollstasjon som kunne kontrollere trafikken på elven. Restene etter borgen på toppen av fjellet, grensemuren ned til elven og den store grensestasjonen nederst står der fortsatt på vestsiden av elven. En tilsvarende konstruksjon var det og en gang på østbredden, men den er nå borte. Kanskje var deler av disse murene også deler av et forsvarsverk tenkt til bruk hvis det skulle komme flere turister på besøk fra Mongolia

Dette smale svingete område av elven kalles også "Donau svingen" eller "Donau kneet"