Mellom Melk og Krems, nesten på grensen mot Tsjekkia, renner Donau gjennom Wachau dalen. Her er det mange synlige spor etter vindyrking helt fra forhistorisk tid. Kloster, borg ruiner, gamle slott og små landsbyer ligger tett langs elven. Her overlever folk stort sett med dyrking av vindruer og aprikoser. Wachau dalen er det mest berømte vindistriktet i Østerriket.
På 1700-tallet ble vindyrking en virkelig stor næring og arealene som ikke ble brukt til vinranker ble omgjort til beitemark. Det var på denne tiden mye av vindyrkingen ble flyttet fra de øvre til de nedre delene av dalen da man mente at det var bedre klima og jordsmonn for dyrking i disse områdene. Dette fikk konsekvenser for flere landsbyer langs elven.
Landsbyene i dalen ble egentlig formet allerede på 1100 tallet og en stor del av bebyggelsen er fortsatt preget av dette. Noe modernisering har det derimot vært i alle årene etterpå, men fortsatt er de fleste tradisjonelle småbyene bygget opp rundt en stor kirke eller i nærhetene av en middelalderborg. På 1400- og 1500-tallet ble det et skifte i byggestilen da man begynte å bygge husene i stein for å erstatte en del gamle trehusene.
Noe av den forandringen man merker best er at det er bygget mye flomsikring langs elven. Under storflommen i 2002 steg vannet i Donau til 7,5 meter over normal vannstand og resultatet av dette var nok store flomskader på bebyggelsen som lå nærmest elven.