fredag 4. juli 1986

Stonehenge, Wiltshire, Salisbury, England


 

Stonehenge står sør i England og er et monument av stein som er sammensatt av blokker som veier mer enn 45 tonn og ruver opp til 8-10 meter på det høyeste.  Stonehenge er ikke bare kjent for sin størrelse, men og for sin seremonielle utforming - de første 500 meter av linjene som går i terrenget gjennom Stonehenge er bygget på aksen for soloppgang på sommersolverv og solnedgang på vintersolverv. Hvorvidt denne justeringen ble konstruert for soldyrkelse, kalenderføring eller andre formål er fortsatt et mysterium.


 

Over tid har Stonehenge blitt tilskrevet druider, romere, vikinger, saksere og til og med kong Arthurs hoffmagiker, Merlin. Men menneskene som faktisk bygde stedet hadde ikke noe skriftspråk så det arkeologene har funnet er bare bein, potteskår, stein og gevirverktøy. 

Stonehenge er et av verdens mest ikonisk arkeologiske områder og det er vernet gjennom både National Trust og UNESCO Word Heritage List. Den nesten 5.000 år gamle steinsirkelen på Sør-Englands Salisbury Plain ble bygget av mennesker som ikke etterlot noen klare hint til formålet eller åpenbare ledetråder til sin egen identitet.

Men Stonehenge er kanskje ikke så originalt som først antatt. En mulig «forløper» til Stonehenge ble oppdaget i Wales og den var bygget før, men på samme måte som Stonehenge. Monumentet i Wales ligger i Waun Mawn og har omtrent samme dimensjoner som Stonehenge, er bygget på samme måte og etter de samme linjene med solverv - og på toppen av alt er det bygget med omtrent de samme type steiner - og dette er steinmateriale som verken finnes i Waun Mawn eller rundt Stonehenge. 

Det er dette som har gitt grunnlaget for en hypotese om at monumentet i Wales ble demontert og at enkelte av de over 3 tonn tunge steinene ble fraktet 300 km for å bli satt opp på nytt som en del av Stonehenge. Det må i tilfelle ha vært en vanvittig komplisert og arbeidskrevende oppgave på den tiden - men så langt er det en hypotese og ingen forskere har funnet bevis for at det slik dette henger sammen. 

Det finnes flere steinsirkler i England og Irland. En av de mest kjente er kansje Callanish Standing Stones i Scotland - eller litt med spesifikt på Isle of Lewis på Hebridene utenfor vestkysten av Scotland. Her står det en flere tusen år gammel steinsirkel. Det finnes også et tilsvarende 5.000 år gammelt monument i Spania. Det ligger på Costa Brava kysten og heter Dolmen de la Creu de Cobertella.

Hebridene var en gang styrt av norske vikingkonger og kirken på disse øyene tilhørte lenge bispedømme i Nidaros.  I Irland er det Newgrange (se egen beskrivelse) som er mest kjent. Newgrange ble bygget ca. 500 år før Stonehenge og de første pyramidene i Egypt.

Enda lenger vest i havet utenfor Hebridene stikker det en enslig 17 meter høy steinklippe opp av havet. Den heter Rockall og er en del av historien om skipsforliset da D/S Norge i 1904 gikk på grunn her med 727 passasjerer ombord. 620 passasjerer omkom i dette havariet og en av disse var barnebarnet til Henrik Ibsen. En av de få overlevende fra dette havariet var den norske forfatteren Herman Wildenvey - men dette må bli en annen historie…


 link til beskrivelse av Newgrange: 

https://knutjohansen.blogspot.com/2021/07/newgrange-meath-ireland.html