mandag 3. juli 1989

Newgrange, Meath, Irland



Newgrange ligger i County Meath i Irland og det ble bygget rundt 3200 f.Kr. Her er det brukt en sofistikert byggeteknikk for å bære taket og sikre at vekten av dette ikke presser ut veggene. Bygget er sirkelrundt med kun en lang og smal steinsatt korridor som fører inn til et lite 3 delt gravkammer. Det er derimot ikke dette som er mest spesielle med byggverket.


Det hele er nemlig bygget slik at det i noen ganske få minutt på vintersolverv (og bare denne ene dagen hvert år) så når sollyset helt inn til gravkammeret - så dette er rett og slett en av verdens eldste «kalendre» som ble bygget mer enn 500 år før Stonehenge og pyramidene i Egypt.



Newgrange er altså hele 5.200 år gammelt og ligger i et område som heter Bru na Boinne i Irland. Hele konstruksjonen er 85 meter i diameter, 13 meter høyt og dekker et areal på rundt 4.000 kvadratmeter. Utvendig er den delen av bygget som ligger mot solen kledd med hvit stein.  Som en ramme rundt det hele var det satt opp 97 store steiner - noen få av disse står fortsatt og de er dekorert med sjeldne inskripsjoner. 


Utenfor den smale inngangen står 2 steiner plassert slik at man antar de har vært brukt til å peile solen når man nærmet seg dagen for vintersolverv. På selve dagen står nemlig solen midt mellom disse og da treffer lyset den smale inngangen og følger korridoren helt inn til gravkammeret. Plasseringen av disse store steinene må i seg selv ha vært en kjempeoppgave. Newgrange står oppført som det ene av to stedene på på UNESCO verdensarvliste for Ireland.



Markering av vintersolverv var helt avgjørende for tidlige bønder. De trengte å vite når solen snudde og dagene ville begynne å bli lengre. Det må ha vært en en massiv innsats for å bygge Newgrange og arkeologer tror det opprinnelig ble bygget som et gravsted for en velstående og mektig elite som går under navnet «The Boyne Culture». Kanskje trodde man at denne eliten hadde en guddommelig makt som de brukte til å kontrollere solens bevegelser. Arkeologene mener at folk samlet seg her for å delta i store markeringer rundt vintersolverv. 



En studie av DNA’et fra innbyggere i dette området av Irland har gitt spektakulære resultater, med vidtrekkende konsekvenser for å forstå mange forhistorisk befolkningsbevegelser. Spor fra de som var  gravlagt i Newgrange viser at de er fra samme slekt - og at de må ha vært både barn og foreldre til sine egne søsken. Derfor har arkeologene konkludert med at incest var utbredt i denne elite kulturen som ble dyrket da Newgrange ble bygget og at dette muligens var begrunnet i behovet for å beholde makten samlet hos denne eliten gjennom flere generasjoner. Slike incestuøse forhold er også kjent fra flere generasjoner av faraoer i Egypt.

 

Sett i lys av dette er det et tankekors at det ikke finnes noen rester etter sivilisasjoner i umiddelbar nærhet av Newgrange. Dette er spesielt når det må ha vært et betydelig antall med folk engasjert og at det har tatt flere generasjoner å bygge det hele.