onsdag 9. juli 1986

Snowdonia nasjonalpark, Wales, England


Snowdonia ligger i Wales. Området består i hovedsak av en stor nasjonalpark, den første av 3 slike parker i Wales. Snowdonia nasjonalpark dekker et område på over 2.100 kvadratkilometer og det er drøyt 10% av hele Wales. På walisisk heter området der parken ligger "Eryri", som betyr «landet der ørnene holder til».

Snowdonia er en egen region nordvest i Wales og landskapet ligger rundt fjellene og et landskap formet av flere isbreer. Innenfor parkens grenser er det over 250 innsjøer, 9 fjellkjeder, en tropisk urskog og utallige turstier. Parkens historiske jernbane - Snowdon Mountain Railway -  klatrer helt opp til toppen av Wales høyeste fjell, Mount Snowdon (som heter "Vy Wyddfar" på walisisk). Dette er er drøyt 1.085 moh. og besøkes av 600.000 fotturister hvert år. I tillegg er det 150.000 mennesker som tar den smalsporede jernbanen fra 1896 opp til toppen. 

Mount Snowdon er det ikke det høyeste fjellet i England, men det desidert mest besøkte av dem alle. Fra toppen er det utsikt over havet og helt til Irland. Det høyeste fjellet i England er Ben Nevis (1.345 moh.) som ligger ved Fort Williams i Scotland (se egen beskrivelse).