onsdag 2. juli 1986

Dover, South-East England, England


De hvite klippene rundt Dover er identiske med de tilsvarende klipper på kysten av Frankrike, ved Cap Gris-Nez - som på Engelsk blir til Cape Grey Nose. Navnet er funnet på gamle hollandske sjøkart der de franske klippene heter «Swartenissed». Muligens kommer navnet av at selve neset som stikker ut i havet ligger mellom to store hvite klipper. Dover er det stedet i England som ligger nærmest Frankrike. På en klar dag kan man se tvers over den Engelske kanalen. 

Mellom 1216 og 1217 var England og Frankrike i krig og i et forsøk på å okkupere Henry III’s England flyttet den franske kongen Louis VIII alle soldatene sine over den engelske kanal akkurat her. De engelske soldatene kunne se at franskmennene kom seilende og stod klare med sine 400 bueskyttere på toppen av de hvite klippene da franske soldater ble satt i land ved Dover. Strategien var ikke spesielt vellykket for engelskmennene og det tok ikke så lang tid før de franske soldatene hadde nedkjempet den engelske hæren. Dermed lå veien åpen vider nordover i England. Etter 3 måneder fikk England reorganisert sitt forsvar og presset den franske hæren tilbake til Frankrike. 


På klippene i åsen bak byen  ligger Englands største borg. Starten på byggingen av Dover Castle startet allerede på 1100 tallet og blir ofte beskrevet som «The Key to England» pga. sin strategiske militære plassering. Det var Willian Erobreren som i 1066 startet byggingen. Kongene Henry II, John og Henry III bygget videre på slottet i sine regjeringstider. 


Under borgerkrigen rundt 1642 ble mange engelske borger ødelagt, men Dover Castle ble ikke ramponert. Under Napoleonskrigene ble det laget flere store huler i de hvite klippene. Dette ble gjort for å gi rom for over 2.000 soldater og disse hulene ble senere forlatt og stod tomme helt frem til utbruddet av 2. verdenskrig. 


South Forland Lighthouse er et kjent fyr fra viktoriatiden. Dette ble satt opp for å lede båttrafikken utenom et område som heter Goodwin Sands. Dette er et stort undersjøisk klippeområde like utenfor kysten av Dover. Mer en 2.000 skip har havarert på disse klippene som ligger tett opp mot skipsleden. Fyret står fortsatt, men ble tatt ut av drift i 1988 og er i dag overtatt av en nasjonal stiftelse som heter National Trust for Places og Historic Interest and Natural Beauty.


Om det er en attraksjon er vel litt diskutabelt, men det er fra Dover toget til Frankrike forsvinner ned under den engelske kanalen - bare å følge skiltene til Eurostar.