mandag 7. juli 1986

Caernarfon Castle, Wales


Den store middelalderborgen i Caernarfon ligger ved innløpet til sundet mellom øyen Ynys Mon (Island of Langley) og fastlandet ved Gwynedd nord i Wales. I dette området ligget det 4 store slott og festningsverk. Dette er Ruddian Castle, Conwy Castle (se egen beskrivelse), Beaumaris Castle og Caernarfon Castle. Litt lenger sør i Gwynedd ligger også Harleck Castle. Hele dette området kalles «Jernringen» og tettheten på de store forsvarsverkene viser hvor stor strategisk betydning dette området hadde i middelalderen. Det er bare et sted i England med en tilsvarende tetthet av slott og borger, der er ved innseilingen mellom Cardif og Bristol. 


Borgen i Caernarfon ble bygget av Kong Edvard l av England etter at han hadde erobret Wales i 1277.  Edvard I bygde etter hvert flere store slott for å sikre de okkuperte områdene der Wales i realiteten var Englands grense mot Scotland i nord. Borgen i Caernarfon ble påbegynt i 1283 og stod ferdig i 1323. Dvs. den ble visstnok aldri helt ferdig. Det er mange spor etter påbegynt byggearbeider som aldri ble realisert. En årsak til dette kan ha vært byggekostnadene. Man antar at byggverket hadde kostet 20.000 pund på den tiden og det er en sum som den gangen tilsvarte hele den årlige skatteinntekten i England.


Borgen er fortsatt i brukt ved mange formelle sammenhenger, og mest kjent er nok den tradisjonelle innsettelsen for prinsen av Wales. I 1301 var det for Edvard og i 1969 var det for Charles III - som i dag er kongen av England. Tilsammen er det 23 tronarvinger som har hatt tittelen Prince of Wales (på walisisk: Tywysog Cumru) i denne perioden. 


Denne seremonien er egentlig ikke noe annet enn en engelsk staffasje. Prinsen av Wales blir formelt utpekt ved en kontorbeslutning og ikke ved en formalisert seremoni. Selve seremonien er bare et skuespill som man forsøker å få til å ligne en slags kroning.  For kong Charles sitt vedkommende ble han utnevnt da han var 9 år, mens den store seremonien først ble gjennomført da han var 20 år. Dagens prins er William, sønn av Charles, og denne gangen er også Kate blitt tildelt tittelen Princess of Wales.


Borgen i Caernarfon er oppført på UNESCO verdensarvliste.


Til slutt et lite praktisk, tips:

Hvis du skal navigere etter gateskilt i Wales må du kjøre sakte og ta deg god tid til å lese - for disse skiltene er gjerne flere meter lange og består stort sett bare av konsonanter….