torsdag 10. juli 1986

Castle Howard, North-Yorkshire, England



Castle Howard er et gammelt og herskapelig slott i North Yorkshire, England. Dette er en privat bolig og har vært hjemmet til Carlisle-grenen av Howard-familien i mer enn 300 år. Slottet eies av et familieselskap (Castel Howard Estate Ltd.) og i dag er det bare Nick Howard og hans kone Victoria som bor på slottet, men de er ikke helt alene for det er 120 fast ansatte for å holde det i drift.

Grunnen til at det heter «slott» er bare at det er bygget på et sted der det faktisk lå et slags slott i tidligere tider. For å gi et bilde av størrelsen på dette bygget så er det 46.000 kvadratmeter gulvflate og 145 rom. Sammenligner vi med det norske slottet i Oslo - så er vel det omtrent på størrelse med garasjen på Castle Howard.

The Temple of The Four Winds

Byggingen startet i 1699 og ble avsluttet i 1811. Da var det også anlagt en park på 60 mål rundt anlegget. På en høyde i den store parken står "The Temple of The Four Winds". Det er bygget som et kompass som viser de 4 vind- og himmelretningene fra nord, øst, sør og vest. En urgammel betydning av de 4 vindretningene går omtrent slik: «Nordavinden er tilfredshetens vind, sørvinden styrter mennene den treffer, østavinden er vinden som bringer regn, og vestenvinden er mektigere enn mannen som bor der». Betydningen fra forhistorisk tid har vært at betegnelsen "de fire vindene" tolkes som "hele jorden under himmelen" og benyttes som metafor for jordens 4 hjørner. Denne metaforen er brukt i både kristne og arabiske tekster og i gammel gresk og romersk mytologi.


Den første filmen som ble laget på Castle Howard var "Lade L" med Sophia Laurent fra 1965, men Castel Howard ble mest kjent som hjemmet til hovedpersonen i den kjente britiske tv serien «Brideshead» fra 1981 og fra filmen «Brightshead Revisited» fra 2008. Slottet er også brukt i mange andre TV serier og filmer. En av de siste var serien «Viktoria» fra ITV (fra 2016) og Netflix serien «Bridgerton» (fra 2020). Til sammen er det produsert 16 filmer og serier på dette slottet.

Det er neppe så mange herskapshus i verden som har fått anlagt en egen privat jernbane med en privat jernbanestasjon i bygget. Det er vel heller ikke mange grevskap som eier 5 landsbyer og 13 store gårdsbruk rundt omkring på den private eiendommen. Så hvis du husker TV serien og tenkte at ingen er så rike som arvingen fra filmen, så var altså det feil - familien Howard er nok faktisk det. 


I dag er det en del av den engelske kulturarven og har en spesiell status hos Treasure Houses of England - en nasjonal stiftelse som har til oppgave å sikre britiske kulturarvhus for ettertiden. Her har Castle Howard den øverste klassifiseringen. Hagen rundt slottet er også klassifisert i National Register of Historic Parks and Gardens så her er det snakk om mye gammel verneverdig historie og kultur.