onsdag 2. juli 1986

Longleat, Somerset, England

 

Longleat var opprinnelig et augustinsk kloster. Navnet kommer fra "leat" som er en kunstig vannvei eller kanal som forsyner en mølle. I dag er Longleat et engelsk herskapelig hjem som ligger like ved landsbyen Horningsham i Somerset.

Det verneverdige slottet ligger i et parklandskap som dekker over 400 mål i tillegg til 1.600 mål med dyrket landbruksjord og mer enn 4.000 mål med skog. Longleat har til og med en egen ferielandsby. Dette var et av de første engelske herskapshusene som ble åpnet for publikum. I 1966 ble verdens første safaripark, der man kunne kjøre inn med egen, åpnet ved Longleat. 

Slottet ble bygget opp av Sir John Thynne etter tegninger fra Robert Smythson, etter at Longleat Priory (det gamle klosteret) ble ødelagt av brann i 1567. Det tok 12 år å fullføre restaureringen og slottet regnes som et av de fineste eksemplene på elisabethansk arkitektur i Storbritannia. Det er fortsatt eid av Thynn familien, og siste eier presenterer seg som Marquess of Bath, en tittel som har gått i arv innen familien siden 1789. Huset og parken har etter 1959 blitt brukt som kulisser i flere filmer

En kuriositet knyttet til dette slottet er prisen som ble betalt da slottet skulle selges i 1541. Sir John Thynn skulle selge til Sir Charles Appleton og de ble enige om en pris på 53 pund.

Og til slutt…..

Det originale maleriet av «The Fallen Madonna with the Big Boobies» som er ettertrykkelig beskrevet i BBC serien «Allo Allo» henger faktisk inne i hovedhuset på slottet Longleat.