fredag 4. juli 1986

Brighton, Sussex, England

 

Brighton ligger ved den engelske kanal og bare ca 80 km. sør for London. Dette er en typisk engelsk badeby som ikke er helt ulik Cannes og Nice i Frankrike. Byens beliggenhet og klima har gjort dette til et populært reisemål. Brighton regnes som den «hippeste» byen og ikke minst «det lykkeligste stedet man kan bo» i hele England. Her finnes alt, store kunstscenen, mange konserter. Brighton regnes som Englands uoffisielle «hovedstad» for LHBT personer - men byen er ikke bare kjent for en livlig strandpromenade og et heftig natteliv.

Her har det bodd folk helt siden bronsealderen. Av den håndskrevne teksten i «Domesday book» fra 1086 kan de som forstår slikt skriftspråk lese mye om byens opphav og historie. I lange perioder lå den ganske øde til langs sørkysten mot den engelske kanal. Det var først når veistandarden mellom Brighton og London ble forbedret at det ble fart i tilflyttingen. Da det i tillegg ble bygget jernbane mellom Brighton og London  ble det både mange fastboende og mange turister. I dag har Brighton omtrent like mange innbyggere som Oslo 

Byen ble også raskt en populær havn for skipstrafikken til kontinentet og med flere folk ble det også snart bygget mange hoteller langs stranden. Turisttrafikken økte dermed og denne utviklingen ble godt hjulpet av en oppfatning om at bading i sjøvann var godt for de fleste sykdommer. Om dette var vitenskapelig dokumentert eller bare en vellykket reklamekampanje sier ikke historien noe om - uansett er Brighton en koselig by å besøke. Byen har 2 spesielle paviljonger utenfor stranden. Den ene er West Pier som ble åpnet i 1866 og stengt i 1975. I dag står bare rester av denne paviljongen igjen ute i sjøen. Den andre og nyere paviljongen er The Palace Pier som ble åpnet i 1899 og som fortsatt er åpen for publikum. Helt ytterst på denne piren står det en stor berg og dalbane. 

Det var kong Georg IV som stod for byggingen av palasset som heter «Royal Pavilion». Byggingen startet i 1784 og den stod ferdig i 1820. Palasset setter sitt tydelige preg på byen. Eurovision Song Contest ble arrangert i Brighton i 1960, 1963, 1968 og i 1974. I den siste konkurransen vant ABBA konkurransen med «Waterloo». Denne ble senere en av verdens mest solgte plater, men det ville den nok ha blitt selv om konkurransen ikke hadde blitt arrangert i Brighton….