søndag 9. september 2018

Novodevitsjij klosteret, Moscow, Russia


Klosteret som ble bygget i 1522 står på UNESCO's verdensarliste. Opp gjennom historien har det vært mange dramatiske episoder i og rund dette klosteret, men de har aldri åpnet portene for å overgi seg til noen overmakt før de måtte åpne for brannvesenet i 2017. Årsaken var at det ene tårnet som er 72 meter høyt begynte å brenne.

Etter at klosteret stod ferdig ble flere unger nonner flyttet hit fra andre kloster i Ukraina og Hviterussland. Først 120 år senere fikk også noen få eldre nonner lov å flytte inn for å bosette seg her. Det kan ha sammenheng med at klosteret i denne perioden ble brukt som miltitærsykehus for den russiske armeen. I den samme perioden var det også et barnehjem. I 1763 hadde klosteret fått en betydningsfull status i Moskva. Da bodde det 84 nonner, 35 medhjelpere og 78 pasienter på klosteret.  

I 1812 forsøkte Napoleons arme å sprenge klosteret, men igjen ble det reddet av de driftige nonnene. Klosteret er også omtalt i den russiske literaturen - mest kjent er kanskje Tolstojs romaner "Krig og Fred" og "Anne Karenina". Tolstoj bodde forøvrig i nabolaget og var godt kjent i og utenfor klosteret.