søndag 6. november 2016

Andalucia, Spain

 
 
Andalucia består av 8 fylker og er den sydligste regionen i Spania, hovedstaden heter Sevilla. Navnet Andalucia betyr "Vandalenes land" og stammer fra de arabiske maurerne som dominerte i Spania i perioden mellom ca. år 700 og frem til den kristen erobringen i 1492. I denne perioden var Spania i realiteten en muslims stat. Disse vandalene var derimot i Spania lenge før den tid, de kom fra germansk herkomst allerede i det 5. århundre. Vandalene utgjorde også en alvorlig trusselen for Romerriket på denne tiden og de dominerte også over store deler av Middelhavet. Nordkysten av Afrika, Sardinia, Sicilia og alle øyene rundt Mallorca var en del av deres territorium. 
 
Nå var heldigvis maurerne - i det miste for  etterslekten - lang mer konstruktive med tanke på kulturbygning enn sine germanske forgjengerne, noe som man i dag kan se i "Alhambra" som ligger i Granada og er Spanias mest besøkte turistattraksjon (se egen beskrivelse) og den enorme moskeen "Mezquita" som ligger i Cordoba (se egen beskrivelse). Dette er begge byggverk som i dag er med på UNESCO listen over verdensarven.
 
Det finnes mange andre spennende byer i denne regionen. Hovedstaden i Andalucia er Sevilla med sine ca. 2 mill. innbyggere, Granada med de majestetiske Sierra Nevada fjellene som bakgrunn. Granada var for øvrig også den første hovedstaden i Spania - før den først ble flyttet til Toledo og deretter til Madrid.
 
Her ligger også klippebyen Ronda som har Spanias eldste tyrefekterarena. Ut over at dette regnes også Ronda for å være byen der Astrid Lindgren fikk inspirasjon til å skrive historien om "Ronja Røverdatter" og det er en av favorittbyene til forfattere som  Ernest Hemmingway og Orson Wells.  Byen ligger helt ute på kløften "Puenta Nuevo" og det finnes bare 3 broer over denne kløften, den eldste er fra romertiden
 
Ut over dette er vel kanskje også den Andalusiske høysletten blitt kjent i Norge pga Kjell Aukrusts fortellinger om Edmund Bakkens motorsykkelturer i sidevogn, presentert på NRK Reiseradioen og i Nitimen. Det finnes også en tilsvarende radioserie fra Edmund Bakkens reiser i den norske vestlandsnaturen. Etter disse radioprogrammene har denne formen for turisme fått navnet "Edmund-metoden", men det er vel egentlig en avsporing i denne sammenheng.
 
.
 
Noe av det som kjennetegner Andalucia er den spesielle byggeskikken utenom de store byene. De er som regel små og kritthvite, gjerne med detaljerte utsmykninger og plassert på et høydedrag med god utsikt over landskapet. Dette landskapet er egentlig ikke spesielt fruktbart, spesielt siden det er så lite vann i området. Derfor er det kanskje naturlig at nettopp disse områdene utgjør noen av Europas største området for olivenproduksjon. 50% av den spanske vinproduksjonen foregår også her og byen Jerez de la Frontera regnes som hovedsentrum for verdens Sherry produksjon. I eldre tider var det også industriaktiviteter i dette området. Fønikerne drev med saltutvikling, romerne produserte sølvmynter og tok ut bly. Senere (helt frem til 1900 tallet) er det tatt ut store mengder kull og jernmalm i de samme områdene.  
 
Ut over dette finnes det også et utall av strender og badebyer langs kysten av Andalucia, men det får bli i en annen fortelling.