mandag 7. november 2016

La Mancha, SpainLa Mancha og La Manga kan høres likt ut, men det er to helt forskjellige steder. Mens La Manga er en lav landtunge som stikker 25 kilometer utover  i havet ved Murcia i Sør-Spania er La Mancha en høysletten som ligger inne i landet omtrent midt i Spania

La Manga er det stedet i Europa med flest registrerte soldager (320 dager) og WHO har derfor kåret La Manga til et av de beste stedene å bo ut fra helsemessige kriterier. I Norge er kanskje dette området mest kjent fordi Norges Fotballforbund har et eget treningssenter her.

La Mancha er høysletten som ligger omtrent midt i Spania, mellom Cordoba og Madrid. Den er ca 350 km lang og helt flat. Uansett i hvilken retning du ser er det bare flatt landskap helt ut til horisonten, avbrutt av noen ganske få hus og noen enda mindre tilfeller av litt bakker eller terreng. På tross av dette - eller kanskje på grunn av dette - er La Mancha den største området for vinproduksjon i hele Europa. Ingen steder finnes det flere vinranker enn her. Som om det ikke er nok er den sørlige delen av denne høysletten også det største feltet for olivendyrking i hele Europa. Her snakker vi ikke om noen store gårder, men om en skog av oliventrær så langt du kan se.


I tillegg til disse spesielle forholdene er La Mancha også kjent for de mange vindmøllene. Før i tiden ble disse benyttet til å male korn, nå er det moderne vindmøller som settes opp for å produsere strøm. Årsaken til at alle disse møllene står her er selvfølgelig de gunstige vindforholdene, men årsaken til at området er kjent for disse møllene er nok mer at den er omtalt i Miguel de Cervantes berømte roman om Don Quijote - den litt fortapte selvoppnevnte ridderen som startet sin tilværelse som en fattig godseier som levde på 1600 tallet. Han hadde nok lest litt for mange historier om edle riddere og bestemte seg for selv å dra ut i verden som en av disse. Hans navn var Alonso Quijano, men dette endret han til det langt mer klingende navnet Don Quijote. Dermed startet han sin lange reise over La Mancha slettene. Rustningen han var selvlaget og rusten og hesten var et gammelt øk fra gården. Hans våpendrager var en nabo bonde og hans fagre jomfru var en helt vanlig jente fra en annen av gårdene i området. I romanen forveksler Don Quijote de onde med de mange vindmøllene - det er da også forklaringen på at LA Mancha gjennom denne historien ble kjent for sine mange gamle vindmøller.

Uttrykket "å kjempe mot vindmøllene" stammer fra historien om Don Quijte mange reiser på La Manccha. Den ble skrevet i to bind og disse ble første gang utgitt på norsk i 1916-18. I 2002 kom den siste utgaven på norsk og den er skrevet i et litt enklere språk. Romanene er også brukt som inspirasjon til musikalen og senere filmen "Mannen fra La Mancha" med Peter O'Toole og Sophia Loren i hovedrollene.