lørdag 5. november 2016

Elche (Ext), Spain


Det sies at skogen av palmetrær i denne beskjedne byen består av over 300.000 planter. Disse omgir byen på 3 kanter og man kan ikke løfte blikket uten å se en av disse palmetrærne. Det startet med at fønikerne begynte å plante palmer omtrent 300 år f.kr. - så her snakker vi om lange linjer. En del av disse trærne står i hagen "Huerta del Cura" og flere av trærne her er tilegnet berømte personligheter. Det finnes også noen spesielle avarter av disse trærne. En spesiell plante har delt seg i 8 ulike stammer og den er for eksempel tilegnet keiserinne Elisabeth av Østerrike. Hun besøkte hagen i 1894. Om det er noen koblinger mellom en delte stamme og muligens en delt personlighet skal i denne sammenhengen være usagt. Denne skogen av palmer - og da spesielt hagen "Huerta del Cura" - er såpass spesiell at den er med på UNESCO's liste over bevaringsverdige naturfenomen.

Den første bosetningen i området er datert tilbake til 5.000 f.kr. Det var ved La Alcudia og her ble det i 1897 funnet en byste av prestinne som fikk navnet La Dama de Elche. Originalen står på museum i Madrid, men det finnes kopier av denne flere steder rundt i Elche.

Bybildet består også av andre markante byggverk. Barokkirken Basilica de Santa Marìa med sin blå kuppel ble bygget på 1600 tallet og like ved kirken står det gotiske tårnet La Calahorra som tidligere hadde en stor betydning i byens forsvarsverk. En siste detalj er klokkene som står like ved rådhuset. Disse er fra 1500 tallet og fortsatt er det mekaniske figurer som utført selve ringingen i disse klokkene.