søndag 10. september 2023

Tindari, Sicilia, Italy

Santuario della Madonna di Tindari


H
istorien rundt Tindari, eller Tindary, strekker seg over flere tusen år. I antikken  ble byen grunnlagt som en del av den greske bosetningen Magma Graecia som strakte seg over store deler av Syd-Italia og Sicilia. Allerede i denne tidlige perioden ble det bygget et gresk amfiteater med plass til 2.500 tilskuere - Teatro antica di Tindari.


Etter den greske perioden ble Tindari innlemmer i det romerske imperiet og i denne perioden blomstret byen med både et utvidet teater og et stort romersk forum. Etter Romerikes fall ble byen først innlemmer i det Bysantiske rike og deretter et eget arabisk emirat som styrte det meste på Sicilia. Rundt det 11. århundre ble Sicilia erobret av normannerne og senere utsatt for gjentatte angrep fra arabiske korsarer. I mer moderne tider har byen vært kolonisert og i ulike perioder blitt underlagt både Spania, Østerrike og Frankrike. 


Fra Tindari er det en imponerende utsikt over det Tyrrenske Hav, den omkringliggende lagunen og helt ut til de Eoliske øyeneEn kuriositet er klosteret med statuen av Den Sorte Madonna (Santuario della Madonna Nera). Dette er en treskulptur av Jomfru Maria og den anses som spesielt viktig i en religiøs sammenheng. 


W
«Teatro antica di Tindari»
Foto fra Google Earth

Historien om klosteret Santuario della Madonna di Tindari bygger på en hendelse der en mor kom til klosteret, som ligger på toppen av den 300 meter høye klippen ved byen, for å be for sitt syke barn. Barnet ble friskt og moren gikk da tilbake for å takke Jomfru Maria. Da hun kom opp til klosteret hadde jomfruen (altså trefigurer) fått et svart ansikt. Kvinnen ble sint og gikk for å lete etter den riktige Jomfru Maria. I frustrasjonen glemte hun å se etter barnet sitt og det endte med at barnet falt utenfor klippen. Moren ba da til Den Sorte Madonna om hjelp og plutselig oppsto det en helt ny sandbanke som barnet landet mykt på (etter et nesten fritt fall på 300 høydemeter). Moren gikk da enda en gang tilbake og takket jomfruen for å hun hadde reddet barnet hennes - og basert på dette mirakelet bestemte klosteret at Den Sorte Madonna i Tindari måtte være den riktige Jomfru Maria. Hvert år blir dette klosteret besøkt av et utall pilgrimmer og hvert år på den 8. september bærer de jomfruen rundt i byen for å minnes denne fantastiske hendelsen.


Hvor mange andre jomfruer det kan vært i denne byen vet vel egentlig ingen, men kanskje  et besøk på det det imponerende arkeologisk område (Sito Archeologico di Tindary) kan gi en pekepinn….. 


(Besøkt: 2015 - 2023)