søndag 10. september 2023

Taormina, Sicilia, Italy


Taormina ligger i et spennende landskap på østkysten av Sicilia og er bl.a. utsikten og mange historiske attraksjonene. Byen ligger på en bakketopp, ca. 200 m.o.h., med utsikt mot det Joniske hav og mot Messinastredet og det italienske fastlandet. Taormina er en del av «Metropolitan City of Messina» og ligger omtrent 50 km. sør for Messina og 50 km. nord for Catania.

Teatro Antico di Taormina

Et av de mest kjente landemerkene i Taormina er det antikke greske teateret, kjent som «Teatro Antico di Taormina». Det ble bygget på 300 tallet fvt. og er fortsatt godt bevart. Fra tribunene i teateret er det panoramautsikt mot Etna. Teateret er fortsatt i bruk til konserter, forestillinger og andre arrangementer. Taorminas hovedgate heter «Corso Umberto» og er en livlig gågate med butikker, restauranter, kafeer og flere historiske bygninger.

Bare et lite stykke fra Taormina ligger «Isola Bella». Dette er en liten øy med et naturreservat. Den er forbundet med fastlandet med en smal landstripe. På «Isola Bella» finner du flotte strender, krystallklart vann og frodig vegetasjon. Øyen er populær for de som vil bade, snorkle eller bare nyte solen.

Taormina ligger og nær Etna som er Europas største vulkan. Er man først i Taormina er det en dagstur å utforske vulkanen og omgivelsene rundt denne. Det er mulig å vandre til toppen, men det anbefales å ta en guidet tur for å lære mer om de geologiske og naturlige egenskapene til området.

Her arrangørers det også flere faste festivaler. Den mest kjente er kanskje Taormina Film Festival, en anerkjent festival som arrangerer hvert år og som trekker mange selebriteter til byen. Her feirer også religiøse festivaler, som San Pancrazio-festen, med prosesjoner og tradisjonelle religiøse seremonier.

Historien til Taormina strekker seg tilbake til antikken og har vært preget av forskjellige kulturer og sivilisasjoner som har etterlatt sin innflytelse på byen. I antikken var området rundt Taormina bebodd av sicilianerne, en innfødt siciliansk stamme. Senere ble den kolonisert av grekerne, som grunnla byen Naxos allerede i år 800 fvt. Det var den første greske kolonien på Sicilia og de etablerte handelsforbindelser med flere greske bystater på fastlandet.

I middelalderen ble Taormina erobret av bysantinerne og senere normannerne, som bygde en festning som fortsatt kan sees i dag. Byen var også under kontroll av forskjellige italienske fyrstefamilier, samt de tyske aragonerne og de franske bourbonene.

Corso Umberto

På 1800-tallet ble Taormina et populært reisemål for en rekke kunstnere, forfattere og intellektuelle som ble tiltrukket av byens naturlige skjønnhet og historiske arv. Den britiske forfatteren D.H. Lawrence bodde i Taormina en tid og skrev sin berømte bok "Lady Chatterley's Elsker" her. Den berømte Rainer Werner Fassbinder har også bodd i byen mellom sine mange filmproduksjoner. Greta Garbo hadde og sitt eget stambordet når hun besøkte Taormina.

I dag er Taormina en kjent turistby og et populært reisemål på Sicilia. Byen tiltrekker seg hvert år mange besøkende fra hele verden. Taormina har klart å bevare sin historiske særpreg samtidig som byen har tilpasset seg som et moderne turistmål. Den tette byen, flotte strender, imponerende utsikt over havet og vulkanen Etna gjør Taormina verd et besøk…

(Besøkt: 2015 -2023)