søndag 10. september 2023

Randazzo, Sicilia, Italy


Randazzo ligger på 780 moh. og tett på vulkanen Etna. Bare 2 km. utenfor byen ser man klare spor etter utbruddet i 1992. Her stoppet lavastrømmen opp bare noen få meter fra det øverste huset. Byen har satt opp en statue av Jomfru Maria på det stedet der lavastrømmen stoppet i 1992. Under et utbrudd i 1982 stoppet lavastrømmen bare 4 km. fra sentrum i byen. Uansett hvor man går blir man minnet om nærheten til vulkanen som ruver over byen.


Randazzo var det stedet på Sicilia som holdt lengst på det greske, latinske og lombardiske språket. Byen er og delt opp i 3 religiøse sogn som alle har sine egne kirker. Byens katedral er derimot felles og brukes på rundgang av de 3 sognene. Hvert av disse disponerer katedralen ett år om gangen.

Veien forbi Randazzo heter Via del Monti ("Veien ved fjellet"). Klima ved Randazzo er mildt og flere av Italias prominente innbyggere har hatt sine sommerpalass i byen. I dag er byen mindre enn den engang var, men fortsatt er det tydelige spor etter både den gamle middelalderbyen og storhetstiden. Befolkningen er glad i tradisjonene og den 15 aug. hvert år er det fest for å feire byens skytshelgen - Maria SS Assunta. Like ved Vatikanstaten i Roma ligger det et privat universitet oppkalt etter henne - "Libera Università Maria SS. Assunta", som forkortes til "LUMSA".

....og du nå lurte på hva de 2 S'ene i navnet betyr så er det en katolsk tittel som betyr "Maria, tatt opp til himmelen" eller "Marias Himmelfart" som er et viktig dogme i den katolske lære, men som ikke brukes i den protestantiske kirken.