søndag 10. september 2023

Etna Nord, Sicilia, Italy


Etna (på siciliansk «Mongibello») er en aktiv stratovulkan som ligger på østkysten av Sicilia. Dette er den høyeste og største aktive vulkanen i Europa, med en høyde på omtrent 3 330 meter over havet. Høyden over havet endres seg hele tiden pga. vulkansk aktivitet. Etna dekker et område på rundt 1.190 kvadratkilometer og den har en lang historie med mange store utbrudd. Det første dokumenterte utbruddet var rundt år 1500 fvt. Etna regnes som en av de mest aktive vulkanene i verden. Det er stadig utbrudd som varierer mye i intensitet, fra relativt små utbrudd til mer eksplosive hendelser. 


Et karakteristisk trekk ved Etna er den skaper hyppige lavastrømmer. Vulkanen har produsert både oversvømmende og eksplosive utbrudd med mye aske og pyroplastiske strømmer, men og mildere og mindre farlige utbrudd med beskjedne lavastrømmer. Til tross for denne vulkansk aktiviteten er det et mangfold av plante- og dyreliv rundt vulkanen - bortsett fra at ulv, hjort og bjørn allerede er utryddet pga. vulkanske aktiviteter. Langs fjellsidene ligger det noen store vingårder, frukthager og urtehagen med mange unike arter av flora som har tilpasset seg det vulkanske jordsmonnet. 



Etna og områdene rundt ble satt på UNESCOs verdensarvliste i 2013. Vulkanen er et populært reisemål for turister, forskere og frilufts entusiaster. Det er mulig å ta guidede turer for å utforske vulkanens krater, grotter og flere lavafelt.  Det er og turstier, terrenggående mini busser og taubaner som gir tilgang til høyereliggende områder. På grunn av vulkanene aktive natur er det en konstant bevissthet om de potensielle risikoene Etna utgjør. De lokale myndighetene og forskerne overvåker derfor vulkanen nøye for tegn på økt aktivitet og fare for utbrudd. Etna har og spilt en betydelig rolle i historien, folkloren og kulturen på Sicilia. Dette er gjort synlig gjennom både kunst, litteratur og ikke minst mytologi i århundrer.


(Besøkt: 2005 - 2015 - 2023)