tirsdag 21. juni 2022

Gamla Stan, Stockholm, Sweden

 

Tar du broen fra Riddarholmen over "slussen" der Mälaren renner ut i sjøen så er du i Gamla Stan. Da bør du stikke innom for en kopp kaffe på Stortorget. 

Stortorget i Gamla Stan er byens eldste torg og det var visstnok her allerede før selve Stockholm ble grunnlagt. Historiebøkene sier at dette torget ble anlagt så tidlig som mellom 1187 og 1252. Det er noe usikkert  hvorfor navnet ble «Stortorget», men man antar at årsaken var at det meste av handelen på denne tiden foregikk på slike torg og at det derfor fort ble etablert flere andre mindre torg rundt omkring i byen. Det opprinnelige torget fikk derfor navnet «Stortorget» og slik har det vært helt siden 1420.


Den mest berømte personen som bor på Gamla Stan i Stockholm er nok svenskekongen Carl XVI Gustaf og hans øvrige royale familie. Kongen har også fått tilnavnet «knugen» og den riktige forklaringen på akkurat dette var at noen svenske journalister kikket i en protokoll som han hadde signert med «knug Carl Gustaf». 

I 2003 var det en stor debatt om kongedømmet i Sverige og da svarte 80% av svenskene at de ville beholde dette  - så på tross av sine mange spesielle og merkelige episoder, uttalelser og skandaler så er svenskekongen åpenbart blant de mest populære personlighetene i landet.