søndag 19. juni 2022

"Fridheim", Gotland, Sweden


Prinsesse Eugenie var en veldig spesiell kongelig i sin tid da hun brukte nesten all sin energi på å hjelpe de trengende. Hun bygde opp et betydelig sosialt nettverk for veldedighet og hjalp mange mennesker fra fattigdom og sykdom. Hun ble født i Stockholm den 24. April 1830 og hennes fulle navn var Prinsesse Charlotta Eugènie Augusta Amalia Albertina Bernedotte. Hun var prinsesse av Sverige og Norge fra 1830 til 1889.


O

Hun var datter av kong Oscar I og dronning Josephine Bernadotte av Sverige og Norge. Prinsesse Eugenie vokste opp på Stockholms slott sammen med sine 4 brødre - Karl XV, Gustaf, Oscar II og August. Barndommen deres var på mange måter preget av musikk så vel som kunst. 

Kongen og Dronningen, som begge hadde kunstneriske evner, mente barna burde få opplæring i disse områdene, selv om kunst og musikk ble mer sett på som fritid og ikke skulle forstyrre skolearbeidet deres. Eugenie hadde et naturlig talent for både å male og komponere. 

Hun gjorde mange forskjellige malerier, men ble mest suksessfull innen skulptur. En av hennes skulpturer viser en liten gutt og en hund som tilsynelatende snakker sammen, men med tittelen "Kan du inte tala?". I 1943 år produserte Gustavsberg Porslinsfabrik AB en terrakotta versjon av denne skulpturen, men i ettertid har det oppstått en viss tvil om det virkelig var Eugenie som hadde laget denne modellen.  

Musikk spilte også en viktig rolle i livet hennes, og hun komponerte mye - hovedsakelig salmer for kor, men også minst 6 musikkstykker for piano.


Hun kom til Gotland sommeren 1860 for å kurere sine helseproblemer. Legen hennes mente et opphold på Gotland, kjent for sitt milde klima og friske luft, ville gjøre godt for de svake lungene hennes. Under sitt første opphold ble hun veldig glad i Gotland og hun bestemte seg for å bygge sin egen sommerbolig som hun ga navnet "Fridhem". Det første huset ble bygget i 1861 og året etter sto hovedbygningen som ble kalt ”corps de logis” klar. Eugenie tilbrakte alle sine gjenværende somre på Fridhem. Hun døde i 1889, bare 58 år gammel.

I dag er «Fridheim» overtatt av en stiftelse eid av KFUK-KFUM og de driver stedet videre som et pensjonat. Her bor man i hovedhuset og har tilgang til festlokale, hagepaviljonger og en privat strand. Vil du høre på musikken hennes så finner du den på Spotify.