lørdag 18. juni 2022

Helgumannen fiskläge, Fårö, Gotland, Sweden


Helgumannen fiskläge - som betyr Helgumannen Fiskelandsby - er et lite område på den lange nordkysten av Fårö. Denne husklyngen var i bruk fra midt på 1800 tallet til litt ut på 1900 tallet. De små husene ble bygget av lokale bønder som hadde strandrett og dermed kunne skifte fra landbruk til fiske i rolige perioder på gårdene. 

Den mest legendariske fiskeren var derimot ikke en mann, men en kvinne som ble kalt «BåtBol». Hun skal ha fisket her midt på 1800 tallet og var en av dem som våger å seile helt til Visby for å selge fisken sin. Det var spesielt den svenske fisken strømming, altså sild som det heter i resten av Skandinavia. På 1800 tallet var det gode forhold for nettopp dette fisket i Østersjøen.


Området består i dag  av 15 små hus og naust til overnatting og oppbevaring av fiskeredskaper. Her bodde og levde de mens de drev med fiskeri. Antakeligvis var det familien som måtte være hjemme og sørge for driften av gårdene. Som turist er det greit å respektere at dette er private hus. 

Og så var det navnet Helgumannen..... 
I et gammelt sagn sies det at under storhetstiden på 1800 tallet bodde det en slags hellig mann på dette stedet. Om han var prest eller munk strides det fortsatt om, men man er enige om at han holdt en morgenbønn og en aftenbønn hver dag for fiskerne. Og det var denne hellige Helgumannen som ga navnet til den lille beskjedne fiskelandsbyen….