mandag 26. juli 2021

Ridderspranget, Innlandet, Norway


Elven Sjoa, som er en av sideelvene til Gudbrandsdalslågen, er godt kjent for både rafting og turer i elvekajakk, men også for andre spektakulære hendelser. På et sted som heter Tessanden, like sør for Vågå, går elven i et kraftig stryk gjennom et trangt og dypt gjel. Dette stedet har fått navnet «Ridderspranget» og det kommer fra sagnet om ridderen Sigvar Leirholar. 

Han reddet en gang en vordende brud fra et ekteskap hun ikke ville inngå med en annen ridder som het Eldjarn. Den forsmådde ridderen lå i strid med Sigvar om noen fiskerettighetene i fjellet. Den kommende bruden ville heller ha Sigvar Leirholar til ny ektemann så hun sendte derfor bud til Sigvar og ba om hjelp. 

Sigvar red da like godt til den kommende brudgommens gård og kidnappet den vordende bruden dagen før bryllupet. Dette falt selvfølgelig ikke i god jord hos Eldjarn så han forfulgte Sigvart med bruden helt til de måtte krysse over elven Sjoa. Der tok Sigvart bruden under armen og hoppet over det frådende elvestryket - derav kommer navnet «Ridderspranget».


Nå må det jo sies at det finner flere varianter av denne historien. Sigvart Leirholar blir av og til kalt Sigvar Kvie og ridderen Eldjarn blir av og til kalt Ivar Gjesling. Det som derimot er felles er at den vordende bruden var så vakker at hun ble kalt «Skårvangssola». Nå er det lite trolig at historien har gjentatt seg på nøyaktig samme måte med flere aktører - så muligens er det nok heller et spørsmål om troverdigheten i sagnet.

Slike bruderov var tydeligvis ikke helt uvanlig i Gudbrandsdalen. En tilsvarende historie er også beskrevet i Henrik Ibsens fortelling om Peer Gynt. Der røvet Peer med seg selveste odelsjenta Ingrid på Hegstad gård like før hennes bryllup med Hans Moen - og med Ingrid under arnen for han fra gården og opp etter de stupbratte fjellsidene, mens resten av bryllupsgjestene ble stående målløse og så på.

Uansett er det jo dette noen gode historier. Det er flere som senere har forsøkte å hoppe over det over 2 meter brede stryket i Sjoa. En av de siste som prøvde dette - riktignok uten en vordende brud under armen - greide det fint den ene veien, men måtte hjelpes av brannvesenet for å komme seg tilbake. Om noen har forsøkt å gjøre som Peer Gynt er mer uvisst, men det er nok også en en såpass krevende bragd at den vanskelig kan gjentas….