lørdag 26. september 2015

Catania


Catania ar den neste største byen på Sicilia og den ligger helt inn til foten av vulkanen Etna. Den aktive vulkanen har vært en farlig nabo, men også en forutsetning for det frodige naturen som omgir byen. Beliggenheten er ved havet øst på Sicilia, omtrent midt mellom Messinastredet i nord og Siracusa i sør (se egne beskrivelser)

Catania ligger i et aktivt vulkansk område og byen er flere ganger blitt ødelagt av både jordskjelv og vulkanutbrudd. Det første store jordskjelvet som er dokumentert var 4. feb. i år 1169. Man har beregnet at dette skjelvet måtte ha hatt hadde en styrke på mellom 6,7 og 7,3 på dagens Richters skala og grunnlaget for en slik beregning er basert på tydelige spor etter en stor tsunami som skylte både nordover og sørover langs kysten. Man antar også at ca. 15.000 mennesker ble drept i denne katastrofen.  I perioden som fulgte etter rystelsene var det stor vulkansk aktivitet på Etna og i denne perioden døde ytterligere 250.000 mennesker pga. sult og forurensing. I 1669 ble byen totalt ødelagt da et stort vulkanutbrudd dekket byen med lava og asker. I 1693 ble byen igjen rystet av et nytt stort jordskjelv.

På tross av – eller på grunn av – disse dramatiske hendelsene forårsaket av en aggressive nabo har det bodd folk i Catania helt siden byen ble grunnlagt i år 730 f.kr. Opp gjennom alle disse årene har byen blitt styrt og herset med av grekere, romere, nordiske vandaler og ikke minst den italienske mafiaen. I dag virker det hele mye roligere og man foretrekker heller å snakke om at det var her det første Sicilianske universitetet ble grunnlagt enn å ramse opp byens til dels blodige og brutale historie.    
Det som er nokså påfallende i bybildet er mangelen på historiske byggverk, men løfter man blikket litt over hustakene får man umiddelbart øye på årsaken - toppen av vulkanen Etna.