søndag 27. september 2015

Etna, Sicilia, Italy


På grunn av magna trykket i vulkanen endrer den målte høyden på Etna seg stadig vekk, men offisielt ligger toppen av fjellet på 3.329 meter over havet. Etna er dermed den største og en av de mest aktive vulkanene i Europa. Den er 40 km i diameter og 200 km i omkrets. Etna har begravd mange landsbyer, men det er stort sett bare ved et overraskende utbrudd i 1669 at det har gått med menneskeliv. I motsetning til vulkanen Vesuv ved Napoli har aldri Etna rukket å bli tettet av en truende lavapropp. Derfor kommer det stadig ut ny lava fra ulike små krater rundt omkring på vulkanen. Det stiger også en nokså konstant strøm av damp ut fra toppen og på enkelte dager kan man se speilinger av flytende lava i skydekket. Man kan kjøre opp til drøyt 2.000 meters høyde. Herfra går det en gondolbane opp til det siste platået og fra enden av banen kan man kjøre helt frem til den gamle kraterkanten i spesiallagde terrenggående busser. I denne høyden skifter derimot været fort så det kan være en lurt å sjekke værmeldingen før man drar for å unngå å ta den lange turen forgjeves.


Det finnes flere måter å reise rundt Etna på. Man kan sette seg på en av bussene som kjører opp fra de nærmeste byene, man kan leie seg en bil og kjøre opp selv eller man kan gjøre som de aller ivrigste og sykle opp. Det finnes også et annet alternativ. «Circumetnea» er et privat jernbaneinitiativ som tar deg rundt hele Etna. Turen tar ca. 4 timer og underveis er det korte stopp i flere av de små byene langs banen. På det høyeste punktet går banen opp til 976 moh. 


Det går sjeldent lang tid mellom hvert utbrudd på Etna, men heldigvis for omgivelsene skjer dette vanligvis i rolige former. Vulkanen er åpen og derfor har det til nå vært veldig langt mellom de eksplosive utbruddene. Det siste store utbruddet på Etna var 3. des. 2015. Da var trykket så stort at vulkanen sprutet lava ca. 1 km opp i luften. Utbruddet varte i 50 min og har resultert i at andre vulkaner i samme kjede (f.eks. Stromboli, se egen beskrivelse) har vært mindre aktive i perioden etterpå.


Uansett hvor man beveger seg rundt hele fjellet ser man rester etter flytende lava. Det er nesten som å bevege seg i et abstrakt månelandskap, noe som også er benyttet flittig i ulike filminnspillinger. Lucasfilm Ltd. har bla.a. brukt området som kulisser for enkelte scener i sine «Star Wars» filmer.  Dette mytiske landskapet har nok også gitt grobunn for historien om at Zevs - kongen av alle gudene – skal ha beseiret monsteret Tyfon og stengt han inne under vulkanen. Tyfon var et meget rabiat vesen og kjent som «far til alle monster». Det var visstnok dette temperamentet som lå til grunn for tankene om at guden Hefaistos (den greske ild guden) også holdt til under vulkanen. Hans skal visstnok ha flyttet seg rundt i områdene ved Etna. En av årsaken til denne gudens noe omflakkende tilværelsen var nok at det fantes flere aktive vulkaner rundt omkring og hver gang det forekom et utbrudd i noen av disse antok man at det var Hefaitos som hadde slått seg vrang. I den romersk mytologien gikk han under navnet Vulkan og den Eoliske øyen Vulcano (se egen beskrivelse) er oppkalt etter nettopp denne guden.



For historiens skyld kan det tillegges at det som lenge ble betraktet som verdens største vulkan katastrofe var på øyen Sumbwa i Indonesia og skjedde 10 april 1815. Vulkanen Mount Tambora kastet ut betydelige mengder lava og glovarm akse (mengden anslått til over 100 km3). Under dette utbruddet omkom 60.000 de første døgnene. Innen noen få måneder anslår man at antall omkomne hadde steget til 250.000. Nå viser deg seg at det kan ha vært et anda større utbrudd i vulkanen Tobas på Sumatra, men dette skjedde for 74 000 år siden. Krateret på vulkanen Tobas er 100 km langt og 60 km bredt – og han har konstatert at asken og pimpstein fra dette utbruddet dekket fjellene i Himalaya, 3000 km. borte. Det som regnes som verdens største vulkan på 2000 meters dybde ute i Stillehavet. Vulkanen er ikke lenger aktiv. Geologiske målinger viser at den er 310.000 km3 og at den er større en Mauna Loa på Hawaii.

I dette perspektivet blir tross alt Etna en liten vulkan, men like vel kalles den «dronningen» av europeiske vulkaner, både på grunn av sin spektakulære beliggenhet, størrelse, og aktivitetsnivå. I disse vulkanske områdene er den 23. august ansett som den store offerdagen for å begrense skadene av alle fremtidige vulkanutbrudd.
 
Previous visits:  2008 - 2015 - 2023