onsdag 30. september 2015

Archireale


 
 
Architrale ligger på et platå av lava med en imponerende utsikt over havet. Byen ligger midt i sentrum av et frodig område der det dyrkes appelsiner og andre sitrusfrukter. I 1693 ble byen ødelagt av et stort jordskjelv. Dette var midt i den barokke perioden på Sicilia og det er derfor naturlig at byen ble bygget opp igjen i den samme byggestilen. Mange av disse byggene står fortsatt og San Sebastian kirken er en av de best bevarte.
Architrale er også kjent for sine mange varme kilder. Disse har vært kjent og i bruk helt siden grekerne styrte i dette området og de ble kraftig utvidet til nye badeanlegg under romertiden. Man må vel innrømme at med dagens kunnskapsnivå så er er det ikke alle disse kildene som  virker like fristende. På sørsiden av byen ligger for eksempel kilden Santa Venera. Her kan du drikke eller bade i det radioaktive vannet eller smøre deg inn med den grå vulkanske gjørmen. Et gjørmebad her skal visstnok ha en viss gynekologisk helbredene effekt. Dett er selvfølgelig dårlig dokumentert og heller ikke åpenbart synlig etter at man er dekket over med denne gjørmen. Man trøster seg vel med at de fleste som forsøker overlever (i alle fall på kort sikt).

Like nedenfor byens sentrum ligger det flere andre om mer innbydende varme kilder. Helt i strandkanten ved Middelhavet, like nord for Architrale, ligger den lille sjarmerende byen som har gitt navnet til kilden Pozillo og da har du vel allerede gjettet at du er like i nærheten av stedet der det italienske mineralvannet med samme navn tappes på flasker.