torsdag 1. desember 2022

Frankfurt am Main, Hessen, Germany


I Tyskland er det 2 byer som heter Frankfurt. Det er Frankfurt am Main i delstaten Hessen og Frankfurt an der Ober i delstaten Brandenburg. Den første og mest berømte ligger ved elven Main, som er en sideelv til Rhinen, og den andre ligger ved elven Ober,  som er en grenseelv mot Polen. Frankfurt am Main er først og fremt en storby og byens kanskje største arbeidsplasser er innenfor finansinstitusjoner som bank og forsikring. Frankfurt har en skyline som preges av en moderne og spennende arkitektur - høye luftige bygg med store glassfasader, enkelte så spesielle at man kan lure på hvordan de har klart å bygge det.Frankfurt ble lagt helt i grus under 2 verdenskrig og det meste av bebyggelsen i sentrum er bygget opp igjen med en moderne arkitektur. Deler av den eldste bebyggelsen er derimot restaurert etter gamle tegninger og bilder. Gamlebyen ligger like ved det store katedralen som heter Kaiserdom Sankt Bartolomeo Dette var en av de kongelige katedralene og en av flere katedralene i Europa som er dedikert til apostelen Bartolomeo. Han er navngitt og omtalt som en av Jesus sine disipler i evangeliene fra Marcus, Matteus og Lucas, men i de andre evangeliene er han ikke nevnt i det hele tatt.


Bartolomeo fikk en brutal død da han ble flådd levende og deretter halshugget av sin hedenske bror. Til hans minne blir dette markert hvert år på «Bartolomeo natten» 24. august. I 1572 ble det opptøyer like før denne markeringen da den katolske kirken, med støtte hos den katolske adelen, satt i gang en drapsbølge mot alle protestantiske hugenotter. Opp mot 30.000 mennesker ble brutalt myrdet da massakren spredde  seg ut over landet. Paven syntes derimot at dette var en minneverdig hendelse og fikk derfor malt et stort bilde som viste de brutale drapene. Dette maleriet henger fortsatt i Vatikanet. Michelangelo laget og et veggmaleri i det sixtinske kapell. Det heter «Dommedag». Denne fresken av Michelangelo skapte stor furore innenfor den katolske kirken, men det er en helt annen historie….Men tilbake til dagens  Frankfurt….

Elven Main fører deg ikke bare fra Rhinen og inn til sentrum i Frankfurt. Den fortsetter videre forbi byen og opp til Rhein-Main-Donau-Kanal (også kalt Europe Canal). Dette er en utgravd kanal som knytter sammen Europas 2 store elver - Rhinen og Donau. Denne kanalen gjør det mulig for store elvebåter å seile tvers gjennom Europa - helt fra Nordsjøen i vest og til Svartehavet i øst. Kanalen går fra  Bamberg ved elven Main til Kelheim ved elven Donau. Den er drøyt 17 mil lang og stod ferdig i 1992. Tidligere var det også en tilsvarende kanal («Ludwigskanalen»). Den ble åpnet i 1845, men er nå helt forfalt. Den første som reiste gjennom den nye kanalen med egen båt var fra Stavanger.Ved siden av den store katedralen ligger det gamle romer torget i Frankfurt. Det er restaurert etter gamle bykart og fasadene på husene som omkranser torget er bygget etter gamle tegninger og bilder. På litt avstand ser det originalt ut, men kommer du litt nærmere fasadene er det åpenbart at dette er replika. Det er det ingen som bryr seg om i dag. Hele torget og de omkransede husene skaper en intim og tett atmosfære i et ellers utpreget moderne bybilde. Litt av kontrasten mellom nytt og gammelt er godt synlig hvis man hever blikket. Da ser man konturene av den moderne bebyggelsen mellom og over de gamle hustakene, men det påvirker ikke inntrykket av byen - for dette er bare synlig for de som vil se det.


(Tidl. besøk: 1979 - 1983 - 1989 - 2005 - 2015 - 2019 - 2022)