mandag 5. desember 2022

Düsseldorf, Nordrhein-Westfalen, GermanyDüsseldorf er hovedstaden i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen. Byen regnes blant de viktigste kunst- og kulturbyen i Tyskland, og ikke minst den tyske byen med flest messer og utstillinger om alt mulig du kan tenke deg (eller ikke har tenkt på i det hele tatt….)


De to bydelene i sentrum av Düsseldorf er ganske forskjellige og disse ligger på hver sin side av Rhinen. På den ene siden ligger den moderne nye byen med sine gallerier, museum, universiteter og store utstillingsområder. På den andre siden ligger den gamle bydelen med sin spesielle og bevarte originale bebyggelse. Den gamle bydelen heter Kaiserswerth.


I 1836 ble det åpnet et nytt sykehus som utdannet helsepersonell i Düsseldorf. Den mest kjente eleven fra denne skolen er Florence Nightingale (1820-1910) som tok sin eksamen som sykepleier her i 1851. Hun var fra England og regnes som grunnleggeren av moderne sykepleie bl.a. gjennom sin utrettelige innsats for å hjelpe skadde soldater som kom til Konstantinopel (Istanbul) under Krim krigen (1853-1856) mellom Russland og det Osmanske riket.


Etter krigen returnerte hun til England og startet en ny og sekulær sykepleierskole ved St. Thomas University i London. Dette var verdens første sykepleierskole uten noen religiøs tilknytning eller styring.  Skolen finnes fortsatt og er i dag en del av King’s College i London. Den høyeste internasjonale utmerkelsen man kan oppnå innenfor faget sykepleie heter The Florence Nightingale Medal til hennes ære. Hun var 90 år gammel da hun døde i 1910.


Like utenfor Düsseldorf ligger Schloss Benrath med sine imponerende hager. Dette ble bygget fordi en velstående fyrste med navn Karl Theodore von der Pfals syntes han hadde fortjent det. Hagen rundt slottet er på over 60 mål og etter at slottet stod ferdig besøkte han stedet en eneste gang. Slik oppfører man seg når man er stamfaren til den første kongen i Bayern og til og med får preget sine sølvpenger med sitt eget profilbilde….