søndag 4. desember 2022

Köln, Nordrhein-Westfalen, Germany

 


Kirkespiret på den enorme Kølnerdomen er 157 meter høyt og er i dag det  2. høyeste kirkespiret i verden. De som overgår dette er på katedralen i Ulm som er 162 meter høyt og verdens høyeste. Ulm ligger ved Donau, ca 16 mil vest for München, og det tok 513 år å bygge katedralen . Det tredje høyeste kirkespiret er på katedralen i franske Rouen som er 151 meter høyt - og det tok hele 678 år å gjøre den helt ferdig.

Det er i Rouen man regner med at den norske vikingkongen Olav Haraldsson - som ble til Olav den hellige - visstnok ble døpt i år 1014 (noen mener han ble døpt i Anglia i England). 

Når/hvis Sagrada Familia i Barcelona noen gang blir ferdigstilt skal tårnene på denne katedralen i flg. Gaudis tegningene bli 170 meter høye. Det tok 600 år å bygge Kølnerdomen og i Barcelona har de til nå bare bygget i litt under 150 år.

Köln var i utgangspunktet en romersk grenseby som ble etablert i år 35 fvt. med navnet Colonia Claudia Ara Agrippinesis. Selv om gamlebyen i Köln er bygget på toppen av den romerske byen er gateplanene i samme striktur som den opprinnelige byen. Siden byen ligger mellom de gamle handelsrutene som skiller det østlige og det vestlige delen av Rhinen fikk den en viktig rolle også etter romertiden - ikke minst fordi det var her man måtte laste om elvebåtene.


På 1200 tallet ble det bygget en stor bymur rundt Köln. Den hadde 52 vakttårn, 12 porter og var en av middelalderens største europeiske forsvarsverk. Under den franske revolusjonen i  1794 ble byen okkupert av franske soldater og i 1815 ble den gitt tilbake til kongedømmet Prøysen. 

Köln utviklet seg raskt til en betydelig industriby og med en stor industri som støttet den tyske krigsmaskinen - og ble derfor kraftig bombet under 2. verdenskrig. Det første bombetoktet i 1942 ble gjennomført med over 1.000 allierte bombefly. Det aller meste av byen ble lagt i grus, men Kølnerdomen ble utrolig nok stående med minimale skader. 

(besøkt: 1978 - 1989 - 2022)