lørdag 29. april 2023

Lysebu, Oslo, Norway


Lysebu ligger i Nordmarka og ble gitt i gave fra Norge til Danmark etter krigen i 1945, som takk for all hjelp under okkupasjonen. I dag eies hotellet fortsatt av Fondet for Dansk-Norsk Samarbeid.

Vinkjelleren på Lysebu ligger i en gammel brønn mellom to bygninger og regnes faktisk av Wine Spectator som en av de beste vinkjellerne i verden. Å renovere en gammel brønn til en vinkjeller er nok ikke bare enkelt så dette er en spesiell utmerkelse. Kjelleren inneholder  4. 500 flasker vin av topp kvalitet, de fleste fra Europa - noe som gleder mange vin entusiaster. Kjelleren gir perfekte forhold for lagring av årgangsviner, noe som er avgjørende for å opprettholde kvaliteten og aldringspotensialet til disse vinene. Å ha en så omfattende vinliste tilgjengelig i egen kjelleren er en verdifull ressurs.

Så her bør du ikke - uten å sterke deg om - kalle på kelneren og be om den beste vinen han har for det kan bli en meget kostbar erfaring. For spesielt interesserte er det mulig å få en omvisning i brønnen og da får du i alle fall få innsikt i samlingen, lære om lagringsforholdene, og kanskje til og med få tips og veiledning om valg av viner.

(Wine Spectator er en av verdens mest seriøse publikasjon om vin. Å bli anerkjent av Wine Spectator er en betydelig prestasjon for enhver vinkjeller, vingård eller restaurant. Det betyr at man har oppfylt visse standarder for fortreffelighet når det gjelder å kuratere og tilby et bemerkelsesverdig utvalg av viner)