lørdag 6. august 2022

Lom, Innlandet, Norway


Bakeren i Lom er verdensberømt i hele Gudbrandsdalen. Det er ikke ofte noen står 45 minutt i kø for å komme inn på et konditori og fortsatt ser ut som om man har vunnet full pott i siste Lotto trekning når de kommer ut igjen. 

Sentrum i Lom kommune heter Fossbergje og er en av fem tettsteder i Norge som kan kalle seg Nasjonalpark landsby. Lom er nemlig en naturleg innfallsport til nasjonalparkene Jotunheimen, Reinheimen og Breheimen. Norges 2 høyeste fjell, Galdhøpiggenh (2469 moh) og Glittertind (2452 moh) ligger også i Lom kommune. Veien gjennom Lom og over Sognefjell er en av landets 18 nasjonale turistveier.

Veien opp til Galhøpiggen starter i Bøverdalen ved Lom og ender på Juvasshytta. Denne ligger over 1841 moh og er DnT 2. høyeste og 2. eldste hytte. I godt vær kan man kjøre helt opp på den private bomveien, men sjekk værmeldingen for her kan du treffe på snø selv om det er midtsommer. Veien opp til Juvasshytta er forøvrig den høyeste bilveien i Norge. Fra Juvasshytte tar turen opp og ned på Galhøpiggen 6-7 timer med brefører.

Fjellområdet rund Lom og Jotunheimen er en del av den kaledonske fjellkjeden som strekker seg fra Skottland og Irland, gjennom Skandinavia og nord til Svalbard. østkysten av Grønland og helt til østkysten av USA. I sør rekker den til nordøst Afrika. Denne oppstod (kort fortalt) som en enorm forkastning den gang de amerikanske og de europeiske kontinental platene ble presset sammen for mellom 400-500 millioner pr siden. Man antar at de høyeste fjelltoppene på denne forkastningen en gang var på høyde med dagens Himalaya - og som sagt i et tidligere innlegg så er 2/3 av norske fjell dannet når denne forkastninger oppsto.

Lom stavkirke er en av Norges største stavkirker. Den ble bygget midt på 1100 tallet og er bygget om ved flere anledninger. Lom var nemlig et naturlig sted å stoppe på de mange pilegrimsveiene som gikk i området og da måtte kirken ofte utvides. I denne kirken henger også landets største samling av malerier med religiøse motiv. Hvis du ikke er så opptatt av stavkirker og heller vil ha et skikkelig adrenalin kick så kan kan du forsøke deg på zipline over Prestfossen i Lom sentrum.

Og bare for ordens skyld....
Du kan gjerne ta med deg bollene til toppen av Galhøpiggen, men det er ikke lov å nyte medbrakt mat inne i den gamle stavkirken.